Raad stelt Huisvestings-verordening 2021 vast

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag de Huisvestingsverordening 2021 vastgesteld. De Huisvestingsverordening is per 1 oktober 2021 van kracht.

Via de Huisvestingsverordening 2021 heeft Diemen mogelijkheden om de schaarse woningvoorraad in de gemeente eerlijker te verdelen, misbruik van woningen tegen te gaan en de leefbaarheid in de buurten te verbeteren.

Inwoners krijgen in praktische zin op allerlei manieren met de Huisvestingsverordening te maken. Er staat bijvoorbeeld in hoe de vrijgekomen sociale en sommige middeldure woningen verdeeld worden en in welke gevallen een woningzoekende voorrang kan krijgen. 

In de verordening is ook geregeld wie toestemming krijgt om in een sociale of middeldure huurwoning te gaan wonen. En hoe het gaat met voorrang en toewijzing voor Diemense jongeren of voor Diemenaren die willen doorstromen van de ene naar de andere sociale huurwoning. 

Er staat duidelijk in hoe de voorrang voor docenten in het basisonderwijs wordt geregeld en hoe de toewijzing aan statushouders in z’n werk gaat. 

Houders van een bed and breakfast krijgen te maken met verandering in regelgeving rond toeristisch verhuren. Zo is er geen vergunning meer nodig als zij voldoen aan de voorwaarden, maar ze worden wel verplicht om zich te registreren en dit registratienummer te vermelden in advertenties. Dit geldt ook voor bestaande B&B’s, zij krijgen zes maanden de tijd om dit te regelen.

Ook voor afwijkend gebruik van de woning zijn in de verordening regels vastgelegd. Mag je bijvoorbeeld je woning verbouwen tot appartementen? Of mag je een kamer verhuren aan toeristen?

5