Afbeelding

College gaat akkoord met uitbreiding gebouw datacenter

DIEMEN Het college van B en W is bereid medewerking te verlenen aan de uitbreidingsplannen van het nog te realiseren datacenter aan de Treubweg op bedrijventerrein Verrijn Stuart. 

Eerder, in 2020, heeft het college van Diemen al een vergunning verleend aan de initiatiefnemer om af te wijken van het bestemmingsplan voor de vestiging van een datacenter in het leegstaande en vervallen pand. De initiatiefnemer van het datacenter heeft nu vooruitlopend op de aanvraag voor een omgevingsvergunning een zogenaamd verzoek ingediend voor een extra verdiepingsvloer en een gedeeltelijke kelder in van het pand. Hierdoor wordt het pand volgens de initiatiefnemer beter geschikt voor vestiging van een datacenter. "Deze uitbreiding past binnen de bebouwings- en afwijkmogelijkheden in het bestemmingsplan en de in 2020 afgesproken randvoorwaarden en uitgangspunten. Het gaat om een extra verdiepingsvloer waardoor het dak moet worden verhoogd tot 12 meter zodat daar koelinstallaties geplaatst kunnen worden voorzien van een geluidsscherm. Door de kelder neemt het vloeroppervlak voor het plaatsen van servers toe", aldus het college. "Het totale energiegebruik blijft onder het eerder opgegeven maximum zodat geen verzwaring nodig is van de reeds gerealiseerde aansluiting van 10 MW op het onderstation Venserweg. Ook blijft  de voorwaarde van kracht zoals de bereidheid van de initiatiefnemer om restwarmte beschikbaar te stellen aan de omliggende bedrijven." Het college ziet geen reden om het verzoek tot  uitbreiding te weigeren. Het college staat op het standpunt om niet te tornen aan eerder genomen beslissingen om de vestiging van dit kleinschalige datacenter aan de Treubweg mogelijk te maken. De medewerking geldt alleen voor dit perceel en levert geen precedent op voor vestiging van nog meer datacenters op de  bedrijventerreinen in Diemen.  Het college is heel terughoudend naar de toekomst waar het gaat om toestemming voor datacenters. Het realiseert zich dat er veel maatschappelijk debat is ontstaan over de duurzaamheid van datacenters. Met name het hoge energie- en waterverbruik van datacenters is een heet hangijzer. Ook nemen datacenters kostbare ruimte in terwijl er relatief weinig arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn.  Om die reden is ook de gemeenteraad van Diemen kritisch over de vestiging van meer datacenters in Diemen. Diemen draagt dit standpunt ook uit aan de beleidstafels van de MRA en de provincie Noord-Holland om te voorkomen dat Diemen  in de ogen van plannenmakers een populaire vestigingsplaats voor datacenters gaat worden. Naast het datacenter aan de Treubweg is er op dit moment nog één initiatief voor een datacentrum op het Vattenfall-terrein waar het college in 2018 onder voorwaarden planologische medewerking heeft toegezegd. Tot op heden hebben de initiatiefnemers van dit plan nog geen concreet verzoek voor een omgevingsvergunning ingediend.

Nu het college heeft ingestemd gaat de initiatiefnemer van het datacenter aan de Treubweg de aanvraag verder voorbereiden en een ruimtelijke motivering opstellen. In de motivering zijn ook de duurzaamheidsaspecten belangrijk. Zodra de stukken volledig zijn kan de aanvraag worden ingediend en in behandeling worden genomen. Zodra de vergunning is verleend volgt de bekendmaking en kan nog bezwaar en beroep worden aangetekend volgens de wettelijke procedures.