Eva Noltes (links) ontvangt de ambtsketting Cherenety Kloet.
Eva Noltes (links) ontvangt de ambtsketting Cherenety Kloet. Foto: Gerrit Alink.

Eva Noltes is de nieuwe kinderburgemeester

DIEMEN De nieuwe kinderraad van Diemen heeft maandagmiddag een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Eva Noltes is de opvolger van Cherenety Kloet.

Eva is de zesde kinderburgemeester van Diemen. Mirthe Chung was de eerste kinderburgemeester. Zij werd opgevolgd door Marit Engelberts, die de ambtsketting weer overdroeg aan Nilaya Holwijn. Zij werd opgevolgd door Emilie van Mens. Daarna werd Cherenety Kloet kinderburgemeester van Diemen.

De kinderburgemeester wordt voor een periode van een jaar benoemd. De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen in Diemen. Hij of zij is voorzitter van de Kinderraad en helpt zo mee plannen te bedenken om Diemen leuker te maken voor kinderen. De kinderburgemeester ondersteunt burgemeester Erik Boog, legt bezoekjes af aan organisaties in Diemen, bijvoorbeeld bij de brandweer en politie, en verricht openingen bij evenementen. 

Zo hebben de diverse kinderburgemeesters in het verleden Sinterklaas ontvangen na zijn aankomst op de loswal in Diemen en waren zij aanwezig tijdens de feestelijk opening van de Diemer Decemberdagen. Maar door de coronamaatregelen van de afgelopen 1,5 jaar zijn er weinig bijeenkomsten en evenementen geweest.

Er hadden drie kinderen gesolliciteerd naar het eervolle ambt van kinderburgemeester. Naast Eva Noltes waren dit Levi Lagerweij en Emma Schallig. Alle drie de kandidaten presenteerden zich maandagmiddag op een goede en ambitieuze wijze in de raadszaal van het gemeentehuis. De leden van de kinderraad mochten daarna hun stem uitbrengen. Zij kozen voor Eva Noltes. Eva werd daarna geïnstalleerd. Cherenety Kloet hing de ambtsketting van de kinderburgemeester om de schouders van haar opvolgster Eva Noltes.

Ook de nieuwe kinderraad werd geïnstalleerd.

De drie kandidaten vertelden over hun ambities

Eva Noltes is 11 jaar en leerling van groep 8A van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Zij vertelde dat zij politiek erg interessant vindt. Daarnaast gaf zij aan dat zij veel om het milieu geeft. Eva vroeg tijdens haar introductie speciaal aandacht voor pesten van kinderen. Zij hoopt dat er op de basisscholen in Diemen meer aandacht aan pesten zal worden besteed. Het lijkt haar goed als volwassenen die vroeger zijn gepest of zelf hebben gepest (en daar spijt van hebben) gastlessen op scholen gaan geven.