Nienke Dekker, Jeroen Klaasse, Caroline van den Berg, Steven Dijk, Casper Le Fèvre, Michiel Hatenboer en Emma Engelsman.
Nienke Dekker, Jeroen Klaasse, Caroline van den Berg, Steven Dijk, Casper Le Fèvre, Michiel Hatenboer en Emma Engelsman. Foto: Trudy Kroese

Prijswinnaars Kunstprijs Diemen 2021 bekendgemaakt

De prijzen van de Kunstprijs Diemen 2021 zijn zaterdag uitgereikt in Schuilkerk De Hoop.

DIEMEN Er werden vier prijzen uitgereikt. Een jury die bestond uit wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse, zakelijk directeur van Theater de Omval Michiel Hatenboer en kunstenaar Els de Does wees de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs aan. De winnaar van de publieksprijs werd bepaald door een stemming via internet.

De eerste prijs ging naar Casper Le Fèvre. De tweede prijs was voor Nienke Dekker en Emma Engelsman won de derde prijs. De publieksprijs was voor Ike Holzhaus. Zij is op 7 juli overleden. Haar prijs werd in ontvangst genomen door Caroline van den Berg. Ike Holzhaus en Caroline van den Berg zijn vijftig jaar goede vriendinnen geweest.

Casper Le Fèvre heeft het kunstwerk 'Nieuwe Amstelbrug/lijn 3 - derde staat' gemaakt. Het kunstwerk is het resultaat van een foto die zes keer is afgedrukt waarbij hij telkens iets gewijzigd heeft.

Het werk van Nienke Dekker is een combinatie van twee etsen, de een in druk en de ander in tegendruk. Dit leidt tot twee handen die een eenheid vormen. Bij de jury heeft meegespeeld dat etsen een ingewikkelde techniek is en dat door de combinatie van twee druktechnieken een sterk beeld ontstaat.

Emma Engelsman heeft een foto gemaakt die een paar keer gespiegeld is. Het kunstwerk heet 'Haarlemmerdijk'. Op de Haarlemmerdijk in Amsterdam trof zij een betegelde gang aan. Door de foto te verknippen en op een speciale manier te spiegelen ontstond er een abstract werk met een aparte diepte. Er is in totaal 221 keer gestemd voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar het schilderij 'Verborgen Glimlach' van Ike Holzhaus. 48 kunstliefhebbers stemden op haar kunstwerk.

De Kunstprijs Diemen 2021 werd georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldende kunstenaars in Diemen. Er deden dit jaar 38 kunstenaars mee aan de wedstrijd. Ongeveer de helft van de deelnemers is lid van Kunstzin Diemen.

De procedure van de Kunstprijs Diemen 2021 was anders dan in voorgaande jaren. In het verleden was er in het gemeentehuis een expositie van het werk van de deelnemers. Bezoekers konden daar hun stem voor de publieksprijs uitbrengen.

Andere procedure

Vanwege de onzekerheid over de coronamaatregelen besloot het bestuur van Kunstzin Diemen om dit jaar een andere procedure te volgen. Vanaf het begin van dit jaar werden er wekelijks een of meerdere kunstwerken in het DiemerNieuws getoond. 

Organisator en voorzitter van Kunstzin Diemen, Steven Dijk: "We hebben dit jaar voor het eerst een stemming via internet gedaan. Ik was daar nooit zo voor omdat deelnemers hun vrienden kunnen oproepen een stem uit te brengen zonder de kunstwerken te bekijken. Een stemming waarbij je naar het gemeentehuis moet komen heeft in de regel tot gevolg dat je de kunstwerken in ieder geval ziet. Maar nood breekt wet."

Kunstzin Diemen heeft in overleg met de organisatie van Kunst in Sport besloten om eind dit jaar een nieuwe kunstprijs te organiseren. Dit keer met het thema 'Dynamiek'. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het festival Kunst in Sport dat op zondag 23 januari 2022 wordt gehouden in Theater de Omval.





H