De Pastorie en De Hoop.
De Pastorie en De Hoop.

Veel activiteiten tijdens Open Monumentendagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september worden de Open Monumentendagen gehouden. Er zijn in Diemen veel activiteiten.

DIEMEN Het programma voor de Open Monumentendagen in Diemen.

DePastorie aan de Hartveldseweg 24 is op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Mensen kunnen er rondkijken en Allard Faas en Cora Bronkers zullen vertellen over wat er tijdens de restauratie gaat gebeuren. Bij mooi weer kunnen bezoekers in de tuin genieten van een hapje en drankje en er zijn verschillende workshops. Belangstellenden kunnen deelnemen aan een proefles yoga en de Diemense fotograaf Diederick Ingel geeft een introductieworkshop Foto afdrukken. Tijdens deze workshop kunnen deelnemers de magie ervaren van een beeld dat tot leven komt op fotopapier. Mensen die zelf nog een zwart-witnegatief hebben waar ze een afdruk van willen, kunnen die meenemen. Ook zijn er negatieven beschikbaar waar deelnemers mee kunnen oefenen. De workshop Foto afdrukken kost € 15,- en is doorlopend door de dag in groepjes van drie. De introductieles yoga kost € 5,- en vindt plaats om 13.00 en 15.00 uur. Voor beide workshops geldt dat belangstellenden zich moeten opgeven via info@depastoriediemen.nl. In verband met de nog steeds geldende coronamaatregelen is er een maximum aan het aantal bezoekers dat wordt toegelaten. Bij grote drukte kan het zijn dat bezoekers onder het genot van een kopje thee of koffie moet wachten. 

De rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden is op zaterdag 11 september van 13.00 tot 16.00 uur open. Om 14.00 uur is er een orgelconcert.

Het lokaal van de Historische Kring Diemen (HKD) in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46B is op zaterdag 11 september van 11.00 tot 14.00 uur open. De HKD toont oude films en interviews. Ook kunnen mensen weer eens gezellig bijpraten en uitgaven als boeken, tijdschriften, prentbriefkaarten kopen. Er zijn nog enkele exemplaren van de Canon van Diemen, maar ook van andere door de HKD uitgegeven boeken zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. De HKD organiseert op zondag 12 september een lezing over de Joodse begraafplaatsen in Diemen. Deze lezing vindt om 13.00 uur plaats in de grote zaal van De Schakel en zal worden gehouden door Victor Brilleman. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maximaal 35 personen bij de lezing aanwezig zijn. Zij dienen een zitplaats in te nemen. Mensen die de lezing willen bijwonen dienen zich aan te melden via: info@historischekringdiemen.nl. Aansluitend is er vanaf circa 14.00 tot 16.00 uur een rondleiding op de begraafplaatsen. Er wordt gestart op de locatie Landlust, net voorbij de gemeentewerf. Voor de rondleiding en bezoek aan de begraafplaats hoeven belangstellenden zich niet aan te melden. Op zondag 12 september is het Diemer Fort open. Rond 15.00 uur zal de voormalige voorzitter van de HKD John Cuypers een rondleiding geven.

Kunstzin Diemen houdt op zaterdag 11 en zondag 12 september van 12.00 uur tot 16.00 uur een expositie in schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg 23, waar belangstellenden een aantal van de ingezonden kunstwerken voor de Kunstprijs Diemen 2021 kunnen bezichtigen. Daarnaast exposeert een deel van de leden van Kunstzin Diemen dat weekeinde in De Hoop. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 25 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in De Hoop. Kunstzin Diemen gaat daarom met tijdsloten werken. Mensen die de expositie willen bezoeken, kunnen zich aanmelden via kunstprijsdiemen2021@gmail.com, zij krijgen dan een tijdslot toegewezen.

Begraafplaats Rustoord aan de Weesperstraat 84 is op zaterdag 11 en zondag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Op zondag 12 september is er bij Fort Diemerdam een concert van de Diemer Harmonie. De aanvang is om 14.00 uur.