De Omval

Vervolg van voorpagina.

Er zijn verschillende opties onderzocht om het project binnen het aangegeven bedrag van 500.000 euro nog duurzamer op te leveren. Het college stelt voor duurzaamheidsmaatregelen te treffen die bovendien het comfort in het bestaande gebouw substantieel verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat mensen die in het gebouw werken, zoals de werknemers van Welzijn Diemen, een betere werkplek krijgen.

Voor verwarming en warm water is gekozen voor een pakket waardoor het gasverbruik met 90% afneemt. Daarnaast is een energiezuinig koelsysteem in de foyer en op de verdiepingen mogelijk. Omdat hiermee de energielasten voor Theater de Omval ook flink lager zullen uitvallen, stemt het theater in met een korting op de jaarlijkse subsidie. Daarmee wordt meer dan de helft van de extra kapitaallasten voor het gevraagde extra krediet gedekt.

De fracties van de PvdA en de Onafhankelijke Partij Diemen stelden donderdag tijdens de informatieve raadsvergadering vragen over het feit dat er niet voor het volledige bedrag van 5 ton dekking is aangegeven. Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur vertelde dat het resterende deel (een kleine 2 ton) uit de algemene reserve komt. Mogelijk wordt dit bedrag nog wat lager, omdat er nog een beroep gedaan wordt op duurzaamheidssubsidies van het Rijk en de provincie Noord-Holland.

Het treffen van de extra maatregelen neemt bij de uitbreiding en verbouwing twee maanden extra in beslag. De oplevering van het totale project wordt dan eind van de zomer 2022 verwacht. Dat heeft geen gevolgen voor het theaterprogramma van De Omval en het huidige huurcontract van de OBA.


Markt

Wethouder van Economische Zaken Jeroen Klaasse: "Een goedlopende weekmarkt is voor de gemeente van grote toegevoegde waarde. We hebben daar de afgelopen jaren ook als gemeente in geïnvesteerd door het aanstellen van een marktmanager, goed overleg met de marktcommissie en het aanpassen van de marktopstelling. De solidariteit van de food-ondernemers met hun non-foodcollega’s die door de noodzakelijke coronamaatregelen extra getroffen waren, is een mooi voorbeeld van de goede sfeer op de Diemer markt."