Een sloot in Plantage de Sniep Noord.
Een sloot in Plantage de Sniep Noord.

Bewoner heeft kritiek op groenbeleid

DIEMEN Een bewoner van Plantage de Sniep Noord heeft contact opgenomen met de gemeente Diemen over het groenbeleid in dat deel van die wijk.

De bewoner van de Iet van Feggelenlaan in Plantage de Sniep Noord stoort zich aan het feit dat de gemeente vorig week is begonnen met maaiwerkzaamheden langs de sloten in Plantage de Sniep Noord. 

"De gemeente Diemen is druk bezig met het snoeien langs de sloten in Plantage de Sniep Noord. Ik kan me niet voorstellen dat de ecoloog van de gemeente, als die er al is, hiervoor toestemming heeft gegeven", aldus de bewoner.

Zorgen

Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van de snoeiwerkzaamheden voor de flora en fauna. "Door het mindere voorjaar loopt de natuur dit jaar een aantal weken 'achter'. De gevolgen van het maaien zijn dat alle wilde bloemen ook verdwenen zijn. Vlinders, bijen en andere insecten kunnen daar geen nectar meer vinden. Daarnaast kunnen de watervogels op sommige plaatsen niet meer zwemmen doordat er overblijfselen van de snoeiwerkzaamheden in de sloten van deze wijk liggen", aldus de bewoner.

Hij heeft van de gemeente gevraagd wat de redenen zijn om de snoeiwerkzaamheden te verrichten.

'Insecten kunnen daar geen nectar meer vinden'

Maairegimes

Een woordvoerder van de gemeente geeft de volgende reactie: “In Diemen hebben we verschillende maairegimes voor verschillende locaties. Voor de locatie bij Plantage de Sniep Noord geldt dat we die ongeveer zes keer per jaar moeten maaien om het beoogde beeld te verkrijgen en te behouden. Er is daar niet voor ecologisch beheer gekozen omdat de stroken langs de sloot zo smal zijn dat ecologisch beheer niet goed uit te voeren is."

Verbetering ecologie

"Waar mogelijk kiezen we in Diemen wel voor ecologisch beheer. Dit is te zien aan de vele natuurvriendelijke oevers in Diemen. Daarbij is verbetering van de ecologie het uitgangspunt."

Welzijn van dieren

"Als gemeente zullen wij overigens altijd proberen het welzijn van dieren mee te nemen in het beheer. Maar we ontkomen er niet aan om soms te maaien. Anders gaan er in de loop van de tijd bomen groeien op plekken waar nu gras staat, en dan zal de huidige begroeiing, die goed is voor insecten, verdwijnen.”