Leerkrachten basisscholen

Vervolg van voorpagina.

Het college van B en W heeft vorige week antwoorden gegeven op de vragen van de fractie van de PvdA in Diemen. 

Het college geeft aan dat de Sint-Petrusschool en De Nieuwe Kring voor de zomervakantie nog vacatures hadden. "De Sint-Petrusschool was op zoek naar een leerkracht voor groep 4 (drie dagen), een vakleerkracht gym voor één dag en een leerkracht voor groep 8 voor één dag. Bij De Nieuwe Kring zijn nog vacatures voor een leerkracht voor groep 1-2 en groep 7-8 (beide voor twee dagen)", aldus het college.

Weggelokt

B en W geven aan dat grote steden meer profiteren van van de miljarden overheidssteun, met gevolg dat zittende leerkrachten in Diemen weggelokt worden middels betere secundaire arbeidsvoorwaarden in de grote steden.

"Uitgangspunt voor de gemeente Diemen is om in gezamenlijkheid te werken aan het terugdringen van het lerarentekort in de regio, niet slechts het werven van leerkrachten voor de Diemense scholen alleen. Immers, het behouden en aantrekkelijk maken van de regio voor leerkrachten levert voor alle gemeenten en onze schoolbesturen voordelen op. Wij hopen dat Amsterdam bereid is om vanuit dit gezamenlijk belang met ons samen te werken. Naast de inzet op de samenwerking met de gemeente Amsterdam, neemt de gemeente Diemen ook eigen maatregelen om het lerarentekort aan te pakken. Eén van deze maatregelen is directe bemiddeling van leerkrachten bij het vinden van een woning. Daarnaast stelt de gemeente meer parkeerontheffingen beschikbaar voor de scholen dan het gebruikelijke maximum van twee bedrijfsontheffingen per organisatie zodat er voldoende ontheffingen zijn voor de leerkrachten. Ook wordt samengewerkt met het team Sociale Zaken en de schoolbesturen om cliënten met een affiniteit voor onderwijs toe te leiden naar een baan binnen één van onze scholen", aldus B en W.

De schoolbesturen geven aan dat alle scholen in Diemen na de zomervakantie open zullen gaan. Wel wordt door de besturen aangegeven dat het ontzettend moeilijk is om de groepen te bemensen en dat er weinig invalkrachten zijn waardoor bij ziekte of uitval van een vaste leerkracht het risico op sluiting van een groep bestaat.