De busbaan in Diemen-Zuid.
De busbaan in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

Oppositiepartijen: 'Wacht met besluit openstellen busbaan'

DIEMEN Het al dan niet openstellen van de busbaan in Diemen-Zuid voor autoverkeer is al tientallen jaren regelmatig onderwerp van discussie geweest binnen de politiek in Diemen.

Het college van B en W kwam enkele jaren geleden met een nieuw voorstel om de busbaan open te stellen. De aanleiding voor het wijzigen van de hoofdverkeersstructuur in Diemen-Zuid is de ontwikkeling van de woonwijk Holland Park, de wens dit nieuwe woongebied goed aan te sluiten op de rest van Diemen en een evenwichtige verdeling van het verkeer in Diemen-Zuid. Na de aanpassing ontstaat straks een eenduidige en sociaal veiligere route van Holland Park naar Diemen-Centrum. Voetgangers, fietsers, auto’s en openbaar vervoer zijn dan in één verbinding gecombineerd. De ruimte rondom de busbaan wordt opnieuw en veel groener ingericht.

Onder bewoners van Diemen-Zuid zijn voor- en tegenstanders van het openstellen van de busbaan. Veel bewoners die langs de Boven Rijkersloot wonen kampen al jaren met overlast van het autoverkeer dat door de woonwijken in Diemen-Zuid slingert. Veel bewoners die in de omgeving van de busbaan wonen zijn tegenstander van het openstellen van de busbaan. Zij vrezen dat de busbaan ondanks de toegestane maximum snelheid van dertig kilometer per uur een 'racebaan' wordt die voor gevaarlijke situaties en ook voor toename van geluidsoverlast zal zorgen. Door de oplevering van steeds meer woningen in de wijk Holland Park neemt het autoverkeer in Diemen-Zuid toe. De vrees onder bewoners die langs de busbaan wonen is dat het voor bewoners en bezoekers van Holland Park na het openen van de busbaan aantrekkelijker wordt om via de korte route van de busbaan naar het centrum van Diemen te rijden.

De Onafhankelijke Partij Diemen wees erop dat het openstellen van de busbaan nadelige gevolgen zal hebben voor de verkeersafwikkeling bij de Diemerbrug en tot nog meer drukte zal leiden op de Ouddiemerlaan en in de Burgemeester Bickerstraat en de Arent Krijtsstraat.

Jan Sikking van de Onafhankelijke Partij Diemen deed aan de fracties van de coalitie (GroenLinks, D66 en PvdA) de oproep om niet als 'makke schapen' achter het college aan te lopen. Sikking: "Wij hebben de indruk dat het college er een aantal controversiële punten snel doorheen wil jagen zodat die geen invloed hebben op de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022." Sikking doelde hierbij ook op het besluit dat vorige week werd genomen om Buitenlust aan te wijzen als zoeklocatie voor nieuwbouw.

Bert Timmer (VVD) wees op het belang van een second opinion. Dit kan er volgens de liberaal toe leiden dat de bewoners die nu nog fel tegen het openstellen van de busbaan zijn zich serieus genomen voelen. Dit zal er volgens Timmer ook toe leiden dat de bewoners meer vertrouwen krijgen in de lokale politiek: "Het is nu zo dat het college bepaalt wat goed is voor Diemen en vervolgens niet luistert. Het is niet nodig om nu al een besluit te nemen. Het is beter om pas op de plaats te maken."

De motie van de fracties van Ons Diemen, de Onafhankelijke Partij Diemen, Ouderenpartij Diemen en de VVD om de buurtgroep VerkeerD door Diemen Zuid een second opinion uit te laten voeren kreeg geen steun van de overige partijen. Wethouder Scholten gaf aan dat het college van B en W geen toestemming hoeft te geven voor het laten uitvoeren van een second opinion op kosten van de gemeente. Dat is aan de gemeenteraad. Hij vertelde dat de gemeente sinds 2016 in gesprek is met de bewoners in Diemen-Zuid. "In 2017 is er een nota met verschillende verkeersvarianten opgesteld en met bewoners besproken. Het verleggen en openstellen van de busbaan kwam uiteindelijk als de beste oplossing naar voren. Het door de buurtgroep geopperde alternatief om Diemen Zuid af te sluiten en alleen voor bewoners van Diemen-Zuid toegankelijk te maken is niet uitvoerbaar. Iedereen heeft ruim de tijd en mogelijkheid gehad zijn mening te geven en voorstellen te doen. Dan is het nu tijd om als gemeenteraad een besluit te nemen en de jarenlange discussie af te ronden."

Er beginnen binnenkort voorbereidende werkzaamheden voor het aanpassen van de hoofdverkeersstructuur in Diemen-Zuid. De aanleg van de rotonde op de hoek van de Boven Rijkersloot en Beukenhorst vindt naar verwachting in de loop van volgend jaar plaats. Nadat die rotonde gereed is kan de busbaan verbouwd worden en open voor het autoverkeer. Vanaf dat moment wordt de maximum snelheid op alle hoofdwegen in Diemen-Zuid 30 kilometer per uur.