Samir Kali op het voetbalveld bij Beukenhorst.
Samir Kali op het voetbalveld bij Beukenhorst.

Freestyle-voetballer Samir Kali timmert aan de weg

Freestylevoetballer Samir Kali (23) uit Diemen timmert nadrukkelijk aan de weg met zijn bedrijf Samir Skills. Samir is ook veel actief in Diemen en is voor een aantal jongeren een rolmodel. Een verhaal met een betrokken jonge inwoner van Diemen.

DIEMEN Samir Kali richtte in december 2020 zijn bedrijf Samir Skills op. De freestyle- en pannavoetballer geeft clinics, privétrainingen, trainingen bij voetbalclubs en op scholen, freestyle- en panna-demonstraties en trainingen aan mensen met een achterstand of stoornis. Ook organiseert hij voetbalfeestjes voor kinderen.

Samir woont al zijn hele leven in de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid. Net als veel andere jongens in de buurt voetbalde Samir als kind veel op straat. Hij voetbalde vooral op het pleintje bij de speelplaats bij de flat Beukenhorst of op het voetbalveld in Diemen-Zuid dat vlak bij de Diemerbrug ligt. Hij bleek veel aanleg voor de sport te hebben en werd lid van sv Diemen. Hij startte er in de E-pupillen. Toen hij in de B1-junioren uitkwam, kreeg hij last van blessures. Een knieblessure en een blessure aan zijn enkelband dwongen hem al op jonge leeftijd te stoppen met veldvoetbal.

Samir ging uitstekend om met die tegenslag. Hij was als veldvoetballer bij sv Diemen al tot de conclusie gekomen dat zijn kwaliteiten elders lagen. Op het veld kwamen zijn virtuoze techniek en typische straatvoetbaltrucs niet volledig tot hun recht. Hij legde zich toe op zaalvoetbal. In de zaal speelde hij in de B1 van AORC Lebo Vastgoed in Amsterdam, een ploeg die uitkwam in de eredivisie. Daarnaast ging hij nog meer trainen voor pannavoetbal en freestylevoetbal.

Samir heeft de opleiding Sport en Bewegen gedaan en was in het verleden enige tijd vrijwilliger bij Welzijn Diemen. Eind vorig jaar verwezenlijkte hij zijn droom en richtte zijn eigen bedrijf op. "Het gaat goed met Samir Skills. Ik heb veel boekingen door het hele land. Ik kan op dit moment van de opbrengsten van mijn bedrijf leven en ben professioneel met voetbal bezig."

Hij werkt tegenwoordig veel samen met Welzijn Diemen. Zo gaf hij de afgelopen maandag regelmatig voetbalclinics voor jongeren in Diemen. Die vonden plaats op het Van Markenplantsoen en op de speelplaats bij Meelbeskamp in Diemen-Zuid. Dat project was tot stand gekomen in samenwerking met buurtsportcoach Tim de Jong en communitybuilder Sylvia Kastein van Welzijn Diemen. Samir Kali: "Het voetbal is voor mij een uitlaatklep en ik haal er enorm veel energie uit. Ik probeer een rolmodel voor kinderen te zijn en stimuleer kinderen om door te gaan met voetbal. Ik vind het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden. Ik ben een energiek persoon en merk dat de mensen met wie ik werk energie van mij krijgen en mijn werkwijze waarderen. Ik pas mijn werkwijze altijd aan aan de groepen waarmee ik werk. Als ik met jongeren met een beperking of stoornis werk, geef ik hun geen panna. Zij kunnen daar soms niet goed mee omgaan en kunnen het als beledigend ervaren."

Samir is steeds actiever op sociale media. Steeds meer mensen volgen hem via Instagram en Facebook. Sinds enige tijd is hij gestart met een eigen YouTubekanaal. "Via dat YouTubekanaal laat ik jongens die in de jeugd van een bvo (betaaldvoetbalorganisatie) zitten, vertellen hoe zij zover zijn gekomen. Zij kunnen jongeren stimuleren. Verder laat ik via filmpjes zien wie ik ben als persoon." De filmpjes voor het YouTubekanaal van Samir Kali worden gefilmd en geëdit door Jaden Yung (17) uit Diemen. Jaden, een getalenteerde voetballer: "Enige tijd geleden zag ik Samir trainen in Diemen-Zuid. Ik vroeg hem of ik mee mocht doen. We raakten aan de praat en ik vertelde hem over mijn ambitie om later als regisseur te gaan werken. Samir vroeg mij toen om hem te helpen met zijn YouTubekanaal."

Samir Kali startte eind 2020 met zijn eigen bedrijf Samir Skills






Samir Kali geeft een clinic.