In Weesp is er hevig verzet tegen windmolens bij de gemeentegrens. Daarom wil Diemen met Weesp overleggen.
In Weesp is er hevig verzet tegen windmolens bij de gemeentegrens. Daarom wil Diemen met Weesp overleggen. Foto: Gaby Troost

Ja tegen windmolens, maar dat ze er komen is nog niet zeker

Dat er zoekgebieden voor windmolens zijn aangewezen, wil niet automatisch zeggen dat deze er ook komen. Duidelijkheid is er pas over een jaar.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg is blij met de beslissing van de gemeenteraad en wil benadrukken dat dit niet automatisch betekent dat er daadwerkelijk windturbines en/of zonnevelden in Diemen kunnen komen. Hij verwacht dat er pas eind 2022 duidelijkheid is. "We moeten nog veel stappen zetten."

Sikkes-Van den Berg: "Nu de zoekgebieden voor windmolens zijn vastgesteld, hoop ik dat we in het vervolgproces het gesprek met inwoners en andere betrokkenen kunnen voortzetten en samen tot weloverwogen keuzes komen. Ik verwacht dat we begin 2022 met die gesprekken gaan beginnen en dan in het verloop van het jaar alle verzamelde feiten en data kunnen wegen en conclusies trekken. Daarbij verwacht ik dat gaande de rit de zoekgebieden kleiner worden, tot er uiteindelijk specifieke locaties overblijven. Waar we op uitkomen staat op voorhand niet vast. Er blijft altijd een kans dat we aan het eind van de rit tot de conclusie komen dat er geen ruimte is voor windturbines en/of zonnevelden in Diemen."

Veel bezwaren

Sikkes-van den Berg speelt hiermee in op de vele bezwaren die er zijn tegen de zoekgebieden voor windmolens. Niet alleen in Diemen, maar ook in buurgemeente Weesp. Van de insprekers tijdens een informatieve vergadering waren er veel insprekers uit die plaats. En hij snapt de bezwaren. "Want windturbines en zonnevelden veranderen de omgeving. Mensen maken zich vooral zorgen over windturbines dicht bij woningen, over mogelijk lawaai en slagschaduw en gevolgen voor onze gezondheid. Ook de zorg voor de natuur, ruimtelijke voorkeuren en sociale aspecten vinden veel mensen belangrijk. We staan dus voor moeilijke keuzes. Er zijn kansen en zorgen en voor- en tegenstanders. Daar moeten we de komende tijd goed mee omgaan en proberen er met elkaar uit te komen”, aldus de wethouder

Vervolgproces

B en W van Diemen gebruiken de komende maanden om samen met inwoners, buurgemeenten, provincie en andere betrokkenen een vervolgproces in de steigers te zetten. Sikkes-van den Berg: "Als het gaat om windturbines dan vinden we drie dingen belangrijk voor het vervolgproces. Dat we samen met inwoners en andere betrokkenen een afwegingskader vormgeven. Dat we een gespecialiseerd onderzoeksbureau laten berekenen welke geluids- en slagschaduweffecten er mogelijkerwijs optreden. En dat we met de buurgemeenten samenwerken. Als het gaat om zonnevelden dan biedt de ‘zonneladder', waarover de gemeenteraad een motie heeft aangenomen, een basis voor vervolgstappen. In een zonneladder wordt een voorkeursvolgorde bepaald waarin bijvoorbeeld natuurgronden worden ontzien en het plaatsen van zonnepanelen op daken juist wordt gestimuleerd.”

'Windturbines en zonnevelden veranderen de omgeving'

Meer informatie over de RES en de Diemense zoekgebieden op www.diemen.nl/res. Hier zijn binnenkort ook de aangepaste kaarten van de zoekgebieden te zien.