Enith Brigitha op de duikplank.
Enith Brigitha op de duikplank. Foto: Trudy Kroese

Enith Brigitha neemt afscheid

DIEMEN Het was vrijdag de laatste werkdag van Enith Brigitha als zweminstructeur bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Enith geniet nu van haar pensioen.

Enith heeft sinds 2009 als zweminstructrice bij het zwembad in Diemen-Zuid gewerkt. "Ik heb mijn werk altijd als heel leuk en uitdagend ervaren. Alle kinderen moeten leren zwemmen en er waren weleens kinderen bij van wie ik dacht dat zij het nooit zouden leren. Maar dat bleek niet het geval. Ik vond het mooi om te zien dat die kinderen na verloop van tijd toch konden zwemmen."

Zij heeft geen idee aan hoeveel kinderen in Diemen zij zwemles heeft gegeven. "Het zijn er heel veel geweest. Soms kom ik op straat kinderen tegen die mij herkennen. Meestal zeggen ze: 'Dag, zwemjuf.' Onlangs kwam ik in Diemen een tiener tegen. Hij zei mij gedag. Toen hij zijn naam noemde, wist ik meteen weer wie hij was."

Enith Brigitha heeft haar werk altijd met plezier gedaan, maar vindt het niet erg dat zij nu is gestopt. "Ik vind het niet goed om als een oude oma langs het zwembad te staan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen om als zweminstructeur te werken. Zij hebben vaak nieuwe ideeën en dat is alleen maar goed."

Zij heeft er zin in om van haar vrije tijd te genieten. "Mijn man is sinds enkele maanden ook met pensioen. Wij gaan eerst een tijdje vakantie houden en daarna wil ik vrijwilligerswerk gaan doen."

Enith Brigitha is een voormalige topzwemster. Zij behaalde vele titels. Haar sportieve hoogtepunt beleefde zij tijdens de Olympische Spelen in 1976 in het Canadese Montreal. Zij behaalde toen twee bronzen medailles: op de 100 meter en 200 meter vrije slag. Maar als haar tegenstanders op een eerlijke wijze hadden gestreden waren dit een gouden en zilveren medaille geweest. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt. Enith Brigitha werd in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Binnenkort wordt er een standbeeld van haar onthuld in haar woonplaats Almere.

Zij heeft aan heel veel kinderen zwemles gegeven