Politiek Diemen dubt over windmolens

Vervolg van voorpagina.

De meeste van die insprekers zijn fel tegenstander van het plaatsen van windturbines op de aangegeven zoeklocaties. Zij maken zich zorgen over het effect van het plaatsen van windmolens dicht bij bewoond gebied.

Overigens zien ook de tegenstanders van het plaatsen van windturbines de noodzaak in van de energietransitie. Zij vinden het alleen niet juist om windturbines vlak bij bewoonde gebieden te plaatsen.

Alle fracties in de gemeenteraad toonden begrip voor de zorgen van de tegenstanders van het plaatsen van windturbines. De oppositiepartijen beraden zich nog op hun stemgedrag. De VVD is van mening dat er in Diemen geen plekken zijn die geschikt zijn voor het plaatsen van windturbines. En door akkoord te gaan met de RES 1.0 kan de gemeenteraad bij 'hogere overheden' de indruk wekken dat er draagvlak is voor het plaatsen van windturbines. Dit is niet het geval, volgens de VVD.

De Onafhankelijke Partij Diemen beraadt zich eveneens. De partij vindt uiteraard dat er werk moet worden gemaakt van de energietransitie, maar is van mening dat er geen draagvlak is voor het plaatsen van windturbines dicht bij woningen.

De Ouderenpartij Diemen wil de zoeklocaties voor windturbines beperken tot een strook van circa 300 meter ten westen van de Kanaaldijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen de A1 en de spoorlijn naar Weesp en de gemeentegrens met Amsterdam (nabij Kleine Merwede). Daar staan de windturbines dan op minimaal 1,5 kilometer van woningen. Ons Diemen ziet alleen mogelijkheid voor het plaatsen van windturbines langs de snelweg A1 tot aan het knooppunt A9-A1. De partij is verder voorstander van kernenergie. Ook de fractie van het CDA heeft nog niet aangegeven voor of tegen te gaan stemmen.

Er waren onder de insprekers ook voorstanders van het plaatsen van windturbines. Zij willen dat er verder onderzoek wordt verricht naar de mogelijkheid van het plaatsen van windturbines en als dat mogelijk is die ook plaatsen.

De gemeenteraadsvergadering begint vanavond om 20.00 uur en het onderwerp over de RES staat vanaf ongeveer 20.20 uur op het programma. De raadsvergadering is live te volgen via de website van de gemeente.