Steven Dijk signeert zijn boek.
Steven Dijk signeert zijn boek. Foto: Trudy Kroese

Steven Dijk
debuteert met
roman over voetbal, seks
en politiek

Steven Dijk heeft het boek 'Guus ter Horst, een opmerkelijke voetballer' gepubliceerd. Het is geen voetbalboek, maar een bildungsroman waarin voetbal, seks en politiek belangrijke bijrollen spelen.



DIEMEN Steven Dijk (69) woont sinds 1974 in Diemen. Hij was in het verleden lange tijd actief in de lokale politiek. Hij was tussen 1978 en 2004 raadslid en drie perioden wethouder in Diemen. Acht jaar voor de PvdA en ruim twee jaar voor Leefbaar Diemen. Hij heeft nu het boek 'Guus ter Horst, een opmerkelijke voetballer' gepubliceerd. Het is geen voetbalboek, maar een bildungsroman waarin voetbal, seks en politiek belangrijke bijrollen spelen.

'Guus ter Horst, een opmerkelijke voetballer' is gebaseerd op de roman 'De Kunst van het veldspel' (2012) van Chad Harbach. Dijk: "In dat boek wordt sport als een metafoor gebruikt, maar het is heel Amerikaans door universiteitsteams, campus en honkbal. Ik heb dat boek willen 'hertalen' naar Nederland. Het genre is een 'coming-of-age-roman', over opgroeien en volwassen worden. Een groot deel speelt in Diemen."

De naam Guus ter Horst is niet zomaar gekozen. De naam verwijst naar Guusje ter Horst. Zij was in het verleden onder meer wethouder in Amsterdam, burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. Dijk kent Ter Horst persoonlijk. Hun beider vaders gaven les aan dezelfde middelbare school in Coevorden. "Het boek geeft een beeld van hoe het leven van Guusje ter Horst had kunnen lopen als zij een jongen was geweest."

Dijk: "Guus is een jongen die van de hockeyclub wordt gestuurd en een opmerkelijk goede voetballer blijkt te zijn. Hij speelt in 1971 voor Ajax in de finale van de Champions League, maakt ruzie met Johan Cruyff en wordt tegen zijn zin verkocht aan een club in Griekenland ten tijde van het kolonelsregime. Relus ter Beek (buitenlandspecialist van de PvdA) haalt hem over daar naartoe te gaan en hij smokkelt geld van de PvdA naar de verboden Griekse socialisten. Zijn vriendin Sofie blijft in Diemen, ze beginnen een open relatie. Guus is in het hele verhaal een jongen die het overkomt, Sofie is meer een type dat weet wat ze wil. In Athene ontmoet Guus een Nederlands meisje dat sieraden aan toeristen verkoopt. Via haar leert hij een aantal Grieken kennen die supporter zijn van een concurrerende club. Eerst gaat dat vriendschappelijk, maar in de loop van het verhaal ontwikkelen die zich tot hooligans met contacten bij de fascistische club De Gouden Dageraad. Als Guus in Nederland is, trekken Sofie en hij veel op met de gastouders waar hij in zijn periode bij Ajax verbleef. Via hen worden ze actief in de wereld van groepsseks en partnerruil. In Athene verwekt hij een kind bij de vrouw van een collega-voetballer. Nadat zijn contract in Griekenland afgelopen is, zet hij zijn voetbalcarrière in Duitsland voort. Die carrière eindigt met een ernstige knieblessure. Via een uitzending van Achter het Nieuws wordt bekend dat Guus als koerier voor de ondergrondse socialisten is opgetreden. Hij wordt daarvoor gehuldigd in Athene, maar de tv-uitzending daarvan wordt ook bekeken door de hooligans en door een oud legeronderdeel dat ondergronds de idealen van de kolonels levend probeert te houden. De bedrogen collega-voetballer komt er achter dat Guus ter Horst de vader van zijn kind is. Guus en Sofie leiden ook na zijn voetbalcarrière een leven in de wereld van swingers en ze bezoeken veelvuldig seksfeesten. Daarbuiten maken ze ook een intellectuele groei door. Guus studeert Duits en Sofie gaat als socioloog aan de slag bij het verkiezingsonderzoek van Maurice de Hond. In het verhaal worden verzonnen belevenissen van de hoofdpersonen gecombineerd met feitelijke gebeurtenissen die in het verhaal passen. Bestaande voetballers en politici hebben belangrijke bijrollen in het verhaal. Sofie gaat op bezoek bij Jan Wolkers en beleeft daar avonturen die ontleend zijn aan de biografie over Wolkers."

Dat het Gouden Ajax van 1971 een rol in het boek speelt, is niet vreemd. Dijk: "Ik zat in het seizoen 1970-1971 in het laatste jaar van de hbs. Mijn vader was decaan op mijn school. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik vrijwel elke woensdag als Ajax een thuiswedstrijd speelde in de Europa Cup naar een introductiedag van een universiteit in Amsterdam kon gaan. Hierdoor was ik in staat om 's avonds naar de wedstrijd in het Olympisch Stadion te gaan. Ik heb alleen de wedstrijd tegen Nendori Tirana gemist. Ik was bij de thuiswedstrijden tegen FC Basel, Celtic en Atlético Madrid. Na mijn eindexamen kreeg ik de keuze: mijn ouders wilden óf de reis naar de finale in Londen tegen Panathinaikos betalen óf ik mocht mijn rijbewijs op hun kosten halen. Ik koos voor de finale. Het halen van mijn rijbewijs heeft mij later 3.000 gulden gekost. Dat heeft mijn toenmalige vriendin betaald."

Het boek is verkrijgbaar via guusterhorst.nl en bij Bruna en Primera in het winkelcentrum.

Steven Dijk in retroshirt van Olympiakos Piraeus.