Flatmakers Anja Stakeburg en Mirja Sikking.
Flatmakers Anja Stakeburg en Mirja Sikking.

'De buurtkamer is voor de buurt en door de buurt'

Er worden sinds maandag activiteiten gehouden in de buurtkamer aan de Rode Kruislaan. Anja Stakenburg, een van de 18 Flatmakers, vertelt over de buurtkamer.

DIEMEN De buurtkamer ligt tussen de laatste flat van de Rode Kruislaan en de eerste studentenflat. Na de Toversteen, Women's Joy en een huiskamer van een Flatmaker, hebben de bewoners eindelijk een eigen onderkomen: de buurtkamer.

Anja Stakenburg: "In januari 2017 is een aantal betrokken bewoners van de flats aan de Rode Kruislaan begonnen als Flatmaker. De bedoeling was om de sfeer en de betrokkenheid in de buurt te verbeteren. Dit is gelukt. Veel bewoners kennen elkaar inmiddels en dit heeft ervoor gezorgd dat de sfeer en de leefbaarheid van de buurt zijn verbeterd. Wij hebben hierbij hulp gekregen van de gemeente en Woningstichting Rochdale. Rochdale is verhuurder van de flats aan de Rode Kruislaan. De gemeente en Rochdale hebben geld voor de buurtkamer uitgetrokken en ervoor gezorgd dat die is gebouwd. Wij hebben de buurtkamer zelf ingericht."

Anja geeft een rondleiding door de buurtkamer. Die ziet er mooi en gezellig uit. Er is een mooie zithoek met twee banken en een tafel, er staan tafels en stoelen en er is een bar. "Wij hebben veel spullen van bewoners gekregen. De twee banken in de zithoek zijn geschonken door bewoners van de Rode Kruislaan nadat zij een nieuwe bank hadden gekocht."

De buurtkamer werd op 5 december 2020 officieel geopend met een besloten bijeenkomst van de jeugdclub onder leiding van Patricia en Chantine. Bij die bijeenkomst waren burgemeester Erik Boog en Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van Woningstichting Rochdale, aanwezig.

Anja Stakenburg. "Wij moesten meteen na de openingsbijeenkomst weer dicht wegens de strengere coronamaatregelen die toen werden afgekondigd. Vorige week zijn we al begonnen met stoelyoga voor mensen met een medische indicatie. Sinds maandag organiseren wij weer meer activiteiten. Volgens de huidige coronaregels mogen binnenactiviteiten worden bezocht door maximaal vijftig personen. Dat aantal is afhankelijk van het aantal vierkante meters van een accommodatie. Mensen dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit betekent dat wij in de buurtkamer plek hebben voor 15 bezoekers. Wij zorgen er uiteraard voor dat de bezoekers en de vrijwilligers zich aan de coronamaatregelen van het RIVM houden."

Anja geeft aan dat iedereen die in Diemen woont in de buurtkamer terecht kan. "Wij zijn nu met een beperkt aantal activiteiten gestart. Op dit moment is de situatie zo dat de buurtkamer is geopend op de momenten dat de rolluiken open zijn. Wij willen de activiteiten in de buurtkamer na de zomervakantie flink uitbreiden. Onze wens is om in de toekomst zeven dagen per week open te gaan. Mensen kunnen deelnemen aan een van de activiteiten, maar ook gewoon binnenlopen om een praatje te maken en een kop koffie te drinken. Wij draaien volledig op vrijwilligers. De buurtkamer is voor de buurt en door de buurt."

De activiteiten in de buurtkamer zijn te vinden op Facebookpagina Rode Kruislaan en op affiches in de hal van de flats aan de Rode Kruislaan, de Albert Loethoelistraat, de Henry Dunantlaan en de Harmonielaan.






De buurtkamer aan de Rode Kruislaan.