Vattenfall wil grote E-boiler bouwen

DIEMEN Vattenfall wil een grote elektrische boiler bouwen op haar terrein in Diemen. Dit heeft Vattenfall maandag bekendgemaakt.

De kans is aanwezig dat door de bouw van de E-boiler de komst van de biomassacentrale op het terrein van Vattenfall in Diemen niet nodig is.

Er is in Diemen en plaatsen in de regio veel verzet tegen de mogelijke komst van de biomassacentrale.
"Belangrijke seinen staan op groen voor de bouw van een grote elektrische boiler in Diemen, die duurzame warmte kan leveren op momenten waarop er veel stroom uit zon en wind is. De vergunningen en subsidie zijn rond. Het definitieve besluit staat gepland voor medio 2022, nadat de onlangs opgestarte aanbesteding is afgerond. De E-boiler kan dan in 2024 in gebruik worden genomen", aldus Vattenfall.

In Zweden werkt Vattenfall al bijna 30 jaar met E-boilers en sinds enige jaren staat er ook een elektrische boiler van 120 MW in Berlijn. In Nederland wordt dit Vattenfalls eerste E-boiler. De installatie is een soort ‘waterkoker', die stroom om zet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, een grote ‘thermoskan'.

3