Een impressie van een van de vier denkrichtingen.
Een impressie van een van de vier denkrichtingen. Foto: Gemeente Diemen

Gemeente gaat in gesprek over toekomst van Diemen

De gemeente Diemen organiseert van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juni de week 'Mijn Diemen van Morgen'.

DIEMEN Tijdens deze week presenteert de gemeente vier mogelijke denkrichtingen voor de Omgevingsvisie van Diemen.

In die week gaat de gemeente in gesprek met inwoners, bedrijven, maatschappelijke partners en buurgemeenten over hoe Diemen nu en in de toekomst een prettige gemeente blijft om in te wonen en te werken. Hoe gaan we om met de groei en leefbaarheid van de gemeente? Thema’s zoals duurzaamheid, wonen en andere vragen spelen hierbij een belangrijke rol. De gemeente gaat het gesprek aan de hand van vier denkrichtingen aan. Deze denkrichtingen zijn eerder benoemd in de vastgestelde Omgevingsagenda. Nu zijn de richtingen meer uitgewerkt en geschikt om erover te discussiëren. Wethouder Lex Scholten: "De Omgevingsvisie geeft richting aan hoe de gemeente zich kan ontwikkelen in de toekomst. Het gaat dan om verschillende thema’s zoals wonen, verkeer, veiligheid en gezondheid. En ook economie, energie en klimaatadaptatie krijgen een plek in de omgevingsvisie. We willen graag van de Diemense samenleving weten hoe zij de toekomst zien. Zij kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden. Deze input nemen we zoveel mogelijk mee in de Diemense Omgevingsvisie."

Op verschillende momenten kunnen bewoners en ondernemers hun mening geven over de toekomst van Diemen. Op de website van de gemeente kunnen bewoners een online vragenlijst invullen. Deze vragenlijst is een vervolg op het eerder gehouden onderzoek in mei 2020. De vragenlijst bevat vragen over de toekomst van Diemen, gekoppeld aan de vier denkrichtingen. Op woensdag 9 juni kunnen bewoners en bedrijven meedoen met een online bijeenkomst waarin de vier denkrichtingen worden besproken. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Geïnteresseerden moeten zich van tevoren aanmelden door een e-mail te sturen naar: yara.nijboer@diemen.nl. Ook kunnen zij zich aanmelden via de website. Ze ontvangen dan een bevestiging met een link voor de online bijeenkomst. Op 9 juni gaan medewerkers van de gemeente Diemen op verschillende locaties in Diemen zoals het centrum, Diemen Noord en Diemen Zuid in gesprek met bewoners. Dit doen zij aan de hand van de vragenlijst. Vanzelfsprekend wordt hierbij rekening gehouden met de huidige coronaregels.

Voor het maken van de Diemense Omgevingsvisie heeft de gemeente vier mogelijke denkrichtingen uitgewerkt. Elke denkrichting heeft een eigen karakter en kenmerken. Het is niet zo dat gekozen kan worden voor een bepaalde denkrichting of dat één denkrichting wordt uitgevoerd. De ene denkrichting sluit de andere denkrichting niet uit. Het zijn vier mogelijke richtingen voor Diemen om erover te discussiëren en erachter te komen wat de Diemense samenleving belangrijk vindt.
Het gaat om de volgende vier denkrichtingen: De denkrichtingen zijn: 1: Groen en Gezond; 2: Duurzame Koploper; 3: Dorpse verbondenheid en 4: Groei en verstedelijking. Per denkrichting heeft de gemeente een sfeercollage gemaakt. De collage geeft een ‘droombeeld' weer van een denkrichting. Het kan gezien worden als een visuele weergave van een denkrichting. De gemeente hoopt hiermee dat bewoners een duidelijk beeld krijgen over een denkrichting. Naast een sfeercollage is voor elke denkrichting ook een kaart ontwikkeld. Dit zijn geen concrete plannen. Het gaat erom dat de gemeente met elkaar in gesprek wil gaan over wat belangrijk is voor de toekomst van Diemen. De meest waardevolle onderdelen uit de verschillende denkrichtingen worden meegenomen in de Omgevingsvisie. De sfeercollages als ook de gesprekskaarten zijn online te raadplegen op de website: www.diemen.nl/omgevingsvisie.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: "Het is goed wonen en werken in de gemeente Diemen. Dit moeten we behouden en daarom is het goed om samen na te denken over de toekomst. De groei van Diemen mag niet ten koste gaan van de vele kwaliteiten die Diemen heeft. Met de Omgevingsvisie geven we richting, sturing en duidelijkheid hoe we Diemen willen ontwikkelen met de uitdagingen die wij daarbij hebben." Niet alleen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente in gesprek. Ook organisaties zoals de GGD, de Veiligheidsregio en het waterschap worden uitgenodigd voor verschillende online bijeenkomsten. Daarnaast worden ook gesprekken georganiseerd met buurgemeenten en regionale partners. De input van die week als ook de resultaten van de vragenlijst worden zoveel mogelijk meegenomen in de definitieve Omgevingsvisie. Na afloop van de week van Mijn Diemen van Morgen is alle informatie op de website zoals verslagen van de bijeenkomsten, foto's etc. te vinden op: www.diemen.nl/omgevingsvisie.


Bewoners kunnen vanaf nu online vragenlijst invullen