Ad Saan en Jaap Haag.
Ad Saan en Jaap Haag.

Onderwijscanon van Diemen leert kinderen veel over geschiedenis

De Historische Kring Diemen heeft de Onderwijscanon van Diemen afgerond. Ad Saan en Jaap Haag vertellen over de achtergronden.

DIEMEN Ad Saan is voorzitter van de Historische Kring Diemen (HKD), Jaap Haag is een van de oprichters en erelid van de HKD. Haag heeft de Onderwijscanon van Diemen geschreven.

De Onderwijscanon van Diemen is woensdagmiddag in het gemeentehuis uitgereikt aan kinderburgemeester Cherenety Kloet en wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs.

Ad Saan: "In september 2019 heeft de Historische Kring Diemen de Canon van Diemen gepresenteerd. Nu is er dus ook de Onderwijscanon van Diemen. Alle basisscholen in Diemen ontvangen drie boeken: de Onderwijscanon van Diemen zelf, een boek met opdrachten voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 en een instructieboek voor de leerkrachten. De leerlingen van de groepen 7 en 8 ontvangen twee boeken: de Onderwijscanon van Diemen en het boek met de opdrachten. Daarnaast ontvangen zij een pdf met de opdrachten zodat zij die op hun computer kunnen maken. Wij hebben eerder al overlegd met de directies en leerkrachten van de basisscholen en zij zijn erg enthousiast over de Onderwijscanon van Diemen."

Digitaal

De Onderwijscanon is net als de Canon van Diemen als digitale canon opgenomen op de website van de Canon van Nederland. De Onderwijscanon van Diemen is digitaal te vinden via https://www.canonvannederland.nl/nl/page/47408/onderwijscanon-van-diemen

Tien hoofdstukken

Jaap Haag: "Ik heb enkele jaren geleden een aantal hoofdstukken van de Canon van Diemen geschreven. De Onderwijscanon van Diemen is een samenvatting van de Canon van Diemen. Er zijn tien hoofdstukken. Ik heb de hoofdstukken geschreven in een 'volwassen' taal voor de leerlingen van de groepen 7 en 8. De Onderwijscanon van Diemen behandelt de hele geschiedenis van Diemen. Dus van het veendorp dat Diemen vroeger was tot de suburb van Amsterdam die Diemen tegenwoordig is. Diemen wordt langer bewoond dan Amsterdam. Er wonen sinds het einde van de twaalfde eeuw mensen in Amsterdam, Diemen was toen al bewoond, waarschijnlijk sinds het jaar 1035. Alice Duiven heeft het boek met de opdrachten voor de leerlingen en het boek met de instructies voor de leerkrachten gemaakt. Alice Duiven is adviseur in erfgoededucatie bij Cultuurbron."

Hulp van gemeente

Saan: "Wij hebben bij samenstellen en de productie van de Onderwijscanon van Diemen veel hulp gekregen van de gemeente. De gemeente heeft ons financieel ondersteund. Paulo Schreiber, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en Erfgoedbeleid van de gemeente Diemen, heeft in het hele proces een belangrijke rol gehad."

Ad Saan vertelt dat er 1250 exemplaren van de Onderwijscanon van Diemen zijn gedrukt. "Er gaan veel exemplaren naar de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen. Daarnaast krijgen ook nieuwe inwoners van Diemen die het inburgeringstraject hebben afgemaakt een exemplaar. De gemeente ontvangt uiteraard ook een aantal exemplaren. Alle leden van de Historische Kring Diemen krijgen de Onderwijscanon van Diemen thuis bezorgd."

De scholen gaan in het schooljaar 2021-2022 aan de slag met de Onderwijscanon van Diemen.


Afbeelding