Guus Piërlôt, voorzitter van HSVD.
Guus Piërlôt, voorzitter van HSVD. Foto: Trudy Kroese

HSVD hoopt in najaar weer te starten met groepslessen

Hondensportvereniging Diemen (HSVD) hoopt in september weer te kunnen starten met het lesprogramma. Voorzitter en etholoog Guus Piërlôt vertelt over de vereniging.

DIEMEN De Hondensportvereniging Diemen is een begrip in Diemen en de omgeving. In 1985 richtte Piërlôt de vereniging op. De HSVD is sinds twintig jaar gevestigd op een eigen terrein aan de Volmerstraat op het industrieterrein Verrijn Stuart in Diemen-Zuid.

De HSVD heeft net als andere verenigingen te maken met de beperkingen als gevolg van de coronaregels. Piërlôt: "Vorig jaar mochten wij nog enige tijd aan kleine groepen cursisten en hun honden lesgeven. Maar nadat de groepsgrootte in het najaar werd teruggebracht naar twee personen zijn we tijdelijk gestopt met de cursussen. Een kleine groepsgrootte betekent dat er meer docenten nodig zijn. Wij hebben uiteraard goede docenten, maar het aanbod is beperkt. Ook is onze kantine gesloten. De kantine is belangrijk voor onze vereniging. De cursisten komen niet alleen voor de cursus bij ons, maar ook voor de sociale contacten. Zij vinden het prettig als zij een kop koffie kunnen drinken. Er zijn elk jaar in het voorjaar en najaar groepslessen. Ik hoop dat wij in september weer kunnen beginnen. Maar dat is afhankelijk van de coronamaatregelen. Overigens gaan de puppylessen wel gewoon door."

Piërlôt is etholoog en heeft een uitstekende reputatie in de wereld van de honden. Het is hem opgevallen dat een behoorlijk aantal mensen in de periode van corona een hond heeft aangeschaft. "Ik zie om mij heen mensen die een hond hebben aangeschaft. Het gaat in een aantal gevallen om een impulsaanschaf en dat pakt niet altijd goed uit. Er zijn mensen die een hond hebben aangeschaft omdat zij meer tijd hebben en ook geld overhouden. Zij werken bijvoorbeeld thuis, zijn vorig jaar niet op vakantie geweest en konden ook niet uitgaan. Ook hoefden zij zich niet aan de avondklok te houden. Je mocht de hond gewoon uitlaten."

Hij weet dat sommige mensen die het afgelopen jaar een hond hebben aangeschaft daar spijt van hebben of daar binnenkort spijt van zullen krijgen. "De coronamaatregelen worden afgebouwd en zullen in de toekomst hopelijk helemaal verdwijnen. Dit heeft gevolgen voor de nieuwe hondenbezitters. Als zij weer dagelijks naar hun werk gaan, is de hond alleen thuis. Die hond gaat blaffen en dat leidt misschien tot conflicten met de buren. Ook is er de kans dat de hond huisraad gaat vernielen. En als mensen weer op vakantie kunnen zullen zij merken dat het dan niet altijd makkelijk is om een hond ergens onder te brengen. Als je een hond aanschaft heeft dat consequenties en is dat niet voor even. Een gemiddelde hond wordt al gauw tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Je zit dus lange tijd vast aan een hond."

Er worden in Diemen regelmatig klachten geuit over de loslopende honden in het Diemerbos. In het deel van het Diemerbos waar ook horecapaviljoen House of Bird is gevestigd mogen honden loslopen. Niet alle wandelaars, hardlopers en fietsers vinden dit prettig. Niet iedereen is liefhebber van honden, sommige mensen zijn bang voor honden. Piërlôt geeft een aantal tips. "Een hond ziet iemand die van hem afrent of affietst als een 'prooi'. Het instinct van de hond is dat die dan de achtervolging inzet. Als de hardloper even stopt is het probleem vaak opgelost. Daarnaast zijn honden niet gewend aan felle kleuren. Een hardloper kan dus het beste geen felle kleding dragen. Ik heb er begrip voor dat veel mensen het vervelend vinden als honden loslopen. Maar even stoppen en de hond met rust laten helpt meestal."