Burgemeester Boog.
Burgemeester Boog. Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: 'Criminele huurders aan de poort weren'

DIEMEN De gemeente Diemen zet de aanpak Scheerlicht onverkort door, maar het accent komt steeds meer te liggen op preventie. Dat zegt burgemeester Erik Boog.

DIEMEN Burgemeester Boog: “We zullen misstanden actief blijven opsporen en ingrijpen om criminele activiteiten te stoppen. Maar je bent het meest effectief als je ervoor zorgt dat die criminelen überhaupt niet in die panden terechtkomen. Daarom moeten criminele huurders aan de poort geweerd worden. Verhuurders van panden doen dat nog veel te weinig.”

Burgemeester Erik Boog is trots op de stevige Diemense aanpak van woonfraude en ondermijnende criminaliteit. Maar hij vindt dat eigenaren en verhuurders van panden hun verantwoordelijkheid onvoldoende pakken bij het screenen van hun potentiële huurders. "Criminelen glippen er nog veel te makkelijk doorheen. Werkgeversverklaringen, identiteitsdocumenten en andere bewijsstukken worden vaak vervalst. Verhuurders controleren die documenten niet of onvoldoende. Soms door laksheid, maar er zijn ook verhuurders die doelbewust een oogje dichtknijpen. Het interesseert ze gewoon niet dat er criminele activiteiten of criminelen in hun panden komen. Ze willen alleen hoge huurbedragen vangen. Of nog erger: ze verdienen gewoon mee aan de criminele activiteiten. Dit is onacceptabel. Dit soort praktijken ondermijnt de samenleving.”

“Wij als gemeente doen er zelf alles aan om criminelen te weren. Onze medewerkers houden steeds meer valse inschrijvingen in de gemeentelijke basisregistratie tegen, omdat ze goed getraind worden op het herkennen van adres- en identiteitsfraude. We werken daarbij steeds intensiever samen met de politie. Maar verhuurders moeten ook een poortwachtersfunctie vervullen. Het probleem zit vooral bij de particuliere huursector die huurwoningen in de vrije sector verhuurt. Wij spreken hen daar ook op aan, maar wij hebben geen mogelijkheden om dit af te dwingen. Woningcorporaties doen het over het algemeen goed en hebben ook de instrumenten om bijvoorbeeld inkomensgegevens te toetsen. Particuliere verhuurders hebben die instrumenten onvoldoende. Dat is dus een ander probleem. Zelfs als particuliere verhuurders van goede wil zijn, kunnen ze maar beperkt screenen. Ook dat moet veranderen.”

Burgemeester Boog heeft het thema ook landelijk aangekaart: "De afgelopen maanden heb ik dit probleem met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en zijn topambtenaren diverse malen besproken. Het probleem wordt ook door hen onderkend. Ik zie landelijk echter geen concrete stappen om het daadwerkelijk aan te pakken. Ik pleit voor een landelijke zwarte lijst van criminele huurders en malafide verhuurders. Ook zouden particuliere verhuurders inkomens- en identiteitsgegevens van potentiële huurders beter moeten kunnen controleren. Daar is nieuwe wetgeving voor nodig. Mijn hoop is daarbij gevestigd op een nieuw kabinet. Wil je ondermijnende criminaliteit serieus aanpakken, dan moeten die criminele huurders geen enkele ruimte krijgen. Letterlijk en figuurlijk!”.

Burgemeester Boog bespreekt vanavond de nota ‘Aanpak ondermijnende criminaliteit 2021/2022' met de gemeenteraad. In deze nota zijn ook resultaten van Aanpak Scheerlicht aangegeven. Zo heeft Aanpak Scheerlicht ertoe geleid dat er in Diemen 86 woningen weer zijn vrijgekomen voor echte woningzoekenden. Vele woningen zijn daarnaast nog in onderzoek, sommige panden zijn bestuursrechtelijk gesloten.