De vijf vrijwilligers.
De vijf vrijwilligers.

Vrijwilligers ruimen wekelijks onkruid op

DIEMEN Vijf bewoners van de laagbouwwoningen in de Albert Loethoelistraat in het centrum van Diemen verwijderen elke maandag het onkruid in het plantsoen dat vlak voor hun woning ligt. Zij doen dit al ruim een jaar op vrijwillige basis.

Het gaat om Herbert, Willem, Joao, Bart en Tommy. Zij verzochten de gemeente ruim een jaar geleden om het plantsoen te verfraaien met mooie planten. De gemeente heeft dit verzoek gehonoreerd. Het plantsoen ligt op een kleine heuvel en ziet er mooi uit.

De vijf bewoners maakten met de gemeente de afspraak dat zij het plantsoen zouden onderhouden. Herbert: "Wij hebben hiervoor een contract afgesloten met de gemeente. Zowel de gemeente als wij kunnen het contract elk moment opzeggen."

Elke maandag

De vijf mannen zijn vrijwel elke maandag van 10.00 tot 12.30 uur in de weer. Zij verwijderen het onkruid en harken het plantsoen aan. Na afloop kunnen zij voldaan terugkijken op hun werk. Alleen als het heel slecht weer is slaan ze weleens een keer over.

Zij hebben zelf het gereedschap gekocht waarmee zij wekelijks hun vrijwilligerswerk verrichten. Herbert: "Wij kunnen het onkruid dat wij verzamelen helaas niet meer kwijt in een container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Het gevolg is dat een van ons het onkruid en ander groenafval mee naar huis neemt en het in zijn eigen container deponeert. Wij zouden het prettig vinden als de gemeente hier een afsluitbare container voor groenafval plaatst en ons de sleutel geeft."
Zij vertellen dat er dikwijls veel afval in het plantsoen ligt. Dit is het gevolg van het gedrag van mensen die hun afval 'gewoon' in de openbare ruimte weggooien. Maar het betreft ook afval dat van de galerijen van de flat aan de Albert Loethielistraat naar beneden waait en in het plantsoen terechtkomt.

'Je leert elkaar op deze manier ook beter kennen'

Een andere buurtbewoner, Louis, ruimt elke zondag het afval in het plantsoen op en meestal gaat het dan om een behoorlijke hoeveelheid.

Plezier

De mannen doen nuttig werk en hebben er duidelijk plezier in. Willem: "Het is leuk werk en je leert elkaar op deze manier ook beter kennen. Tijdens het werk praten wij over allerlei onderwerpen en soms drinken we tijdens het werk ook een kop koffie. Het vrijwilligerswerk heeft tot betere contacten in onze buurt geleid."