Tram 19 bij de beginhalte op De Sniep.
Tram 19 bij de beginhalte op De Sniep.

Aanbod van openbaar vervoer in Diemen is riant

Diemen is een van de gemeenten in Nederland met het beste aanbod van openbaar vervoer. Veel inwoners van Diemen maken frequent gebruik van de trein, de tram, de bus en de metro. Het autobezit in Diemen ligt fors onder het landelijke gemiddelde.

DIEMEN Het aanbod van openbaar vervoer in Diemen is groot. Diemen heeft twee stations, tram 19 zorgt voor een verbinding met het centrum van Amsterdam, metro 53 stopt op de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuart, bus 44 verbindt Diemen-Noord met station Amsterdam Bijlmer ArenA en de nachtbus bedient forensen en stappers.

De spoorlijn tussen Amsterdam en Het Gooi ligt al lange tijd in Diemen. In het verre verleden, tussen 1882 en 1913, stopten de treinen bij 'stopplaats' Diemerbrug. Nadat die 'stopplaats' was opgeheven reden treinen met hoge snelheid door het centrum van Diemen, maar stopten er niet. Inwoners van Diemen die met de trein wilden moesten naar station Amsterdam Muiderpoort of het Centraal Station.

Dit leverde wel eens lastige situaties op. De heer Roest woonde met zijn gezin aan de Harmonielaan, vlak bij de spoorlijn. De leden van de familie Roest keken vanuit hun woonkamer uit op het spoor en zagen de treinen voorbij rijden. De heer Roest werkte een tijd in het oosten van het land. Hij vertelde eens dat hij met de sneltrein door het centrum van Diemen reed en zijn woning zag liggen. De sneltrein stopte pas op het Centraal Station. Daar pakte hij zijn fiets en reed naar huis.

In 1974 werd het station in het centrum van Diemen geopend. Het was een uitkomst voor forensen, de middelbare scholieren die dagelijks naar hun school in Amsterdam, Weesp of Het Gooi reisden en mensen die lekker 'de stad' in wilden. In oktober 1977 stopte de metro voor het eerst in Diemen-Zuid. Op 23 mei 1993 werd de Zuidelijke tak van de Ringspoorbaan in gebruik genomen, een verbinding tussen Weesp, Diemen-Zuid, Duivendrecht, Amsterdam Rai en Schiphol. Station Diemen-Zuid werd die dag geopend. De nieuwe verbinding is nog steeds een uitkomst voor reizigers met bestemming Schiphol. Er reed toen ook weer een tram door Diemen. In het verre verleden reed de Gooische Stoomtram door Diemen. Maar nadat die was opgeheven reed er geen tram meer binnen de gemeentegrenzen. Lijn 9 van het GVB reed tot aan het Ajax Stadion. Inwoners van Diemen moesten vanaf het eindpunt een flink stuk lopen naar hun woning. Op 6 juli 1990 werd lijn 9 doorgetrokken naar De Sniep in Diemen. Veel inwoners van Diemen waren blij met de tram. De tram stopte aanvankelijk op de haltes ter hoogte van de Schoolstraat (voor de kerk Sint Petrus' Banden), de Nicolaas Lublinkstraat en op De Sniep. Later kwamen er ook haltes ter hoogte van de Arent Krijtsstraat. De gemeente Diemen had zich hier sterk voor gemaakt naar aanleiding van verzoeken van bewoners van bejaardencentrum Onze Woning dat toen in Diemen-Zuid lag, net over de Venserbrug. Na de herinrichting van de Oost-West As verdwenen de haltes ter hoogte van de kerk. Die werden vervangen door haltes tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. De haltes ter hoogte van de Nicolaas Lublinkstraat werden opgeheven. De halte bij de Arent Krijtsstraat waar trams in de richting van Amsterdam stoppen kreeg een andere plek. Sinds 22 juli 2018 is lijn 9 vervangen door lijn 19. Die tram rijdt een andere route door Amsterdam dan lijn 9. Er is niet langer een directe tramverbinding tussen Diemen en het Centraal Station.

Het riante aanbod van openbaar vervoer heeft tot gevolg dat een behoorlijk aantal inwoners van Diemen geen auto nodig heeft. Het autobezit in Diemen is aanzienlijk lager dan het gemiddelde in Nederland. In Nederland is het gemiddelde autobezit 1,1 per huishouden. Het autobezit in Diemen is 0,7 per huishouden. In Amsterdam is dat 0,4 per huishouden.

Het station in het centrum werd in 1974 geopend.