Er is veel verzet tegen de biomassacentrale.
Er is veel verzet tegen de biomassacentrale.

Gemeenteraad en college vragen 'Den Haag' stelling te nemen tegen biomassa

De gemeenteraad en het college geven in een brief aan de informateur aan dat er veel weerstand is tegen het plan om in Diemen een biomassacentrale te bouwen.


Vervolg van voorpagina.

DIEMEN De Diemense politici wijzen er in een brief aan informateur Willink op dat Vattenfall voornemens is de grootste biomassacentrale van Nederland in Diemen te bouwen, onder meer gefinancierd met deze subsidies.

De gemeenteraad en het college geven aan dat er veel weerstand is tegen die plannen onder inwoners van Diemen en omstreken, maatschappelijke organisaties, de voltallige Diemense gemeenteraad en het college van B en W. "Houtige biomassa blijkt lang niet zo duurzaam te zijn. De vraag naar biomassa leidt tot ontbossing in de landen van herkomst, de verbranding ervan zorgt voor extra uitstoot van CO2 en de aanname dat biomassa CO2-neutraal is blijkt vooral een papieren werkelijkheid”, aldus de gemeenteraad en college in de brief.

Ook internationaal is er steeds meer verzet tegen het gebruik van houtige biomassa. De gemeenteraad en het college kregen zondag steun van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Zij uitte op Twitter haar zorgen over de CO2-uitstoot van de Diemense biomassacentrale.

Vattenfall heeft de plannen voor de bouw van de centrale in de ijskast gezet, totdat het volgend kabinet zich uitspreekt over het gebruik van houtige biomassa. De Diemense politiek hoopt dat het volgende kabinet of het energiebedrijf zelf al vroegtijdig een streep door de plannen haalt.

Maaike Hillebrand uit Diemen is blij met de kritiek die de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft geuit op de mogelijke komst van een biomassacentrale bij Vattenfall in Diemen.

Hillebrand startte vorig jaar een petitie tegen de komst van de biomassacentrale. Meer dan 9.000 mensen ondertekenden de petitie; mensen uit Diemen en plaatsen in de regio, zoals Amsterdam, Weesp en Muiden. Thunberg schreef op Twitter dat "meer dan 200.000 ton houtpellets zullen elk jaar worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in het Nederlandse Diemen". De Zweedse klimaatactivist geeft aan dat de komst van een biomassacentrale juist zal zorgen voor méér CO2-uitstoot, niet minder. Hillebrand: "Ik ben blij met de uitspraken van Greta Thunberg. Het is ook mooi dat Vattenfall in de media heeft moeten reageren en heeft aangegeven dat de biomassacentrale bij Vattenfall er niet komt als daarvoor geen draagvlak is. Er is geen draagvlak voor de bouw van de biomassacentrale in Diemen. Dat blijkt onder meer uit de reacties van ons gemeentebestuur, de landelijke politiek, van grote (milieu)organisaties, wetenschappers en de berichten over de negatieve invloed van een biomassacentrale op onze gezondheid en de omgeving. De pers bericht hier steeds vaker over. Ik vind steeds meer dat de biomassacentrale van Vattenfall er niet zou moeten komen."

Vattenfall heeft eerder aangegeven dat er in 2022 een besluit wordt genomen over de bouw van de biomassacentrale.





Een protestactie tegen biomassacentrale.