Doden-herdenking

Vervolg van voorpagina.

Er was wegens de coronamaatregelen geen publiek aanwezig bij de bijeenkomst, maar Studio DMN maakte van het geheel een videoreportage.

Ook bij de herdenkingsmonumenten aan de Muiderstraatweg, de Overdiemerweg en op begraafplaats Rustoord werden kransen gelegd. Bijzonderheid was dat die kransen gelegd werden door een aantal kinderen van de kinderraad van Diemen. De videoregistratie van de diverse bloemleggingen en de in het gemeentehuis gehouden voordrachten is te zien via studiodmn.nl.

Naast die kransleggingen maken ook de toespraken van de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, mevrouw Josje Kronenberg, en van burgemeester Erik Boog deel uit van de reportage van Studio DMN. Burgemeester Boog sprak over het jaarthema van de Dodenherdenking: 'Na 75 jaar vrijheid'. Verder las kinderburgemeester Cherenety Kloet een gedicht voor en las mevrouw Sara de Vries van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 de namen van de Joodse slachtoffers uit Diemen voor.


Deelscooters

Mensen gebruiken de Check e-scooterapp om de rit te starten. De Check e-scooterapp is beschikbaar voor Android en iOS. Mensen kunnen een scooter in de buurt reserveren en gedurende 10 minuten kunnen alleen zij de scooter ontgrendelen. Zo hebben zij de tijd om al hun spullen bij elkaar te zoeken en zijn ze toch verzekerd van een scooter. Wanneer zij binnen een straal van 100 meter van de scooter zijn, kunnen ze de scooter ontgrendelen. Mochten ze de scooter niet kunnen vinden, dan kun ze de toeter af laten gaan zodat zij hem alsnog kunnen vinden. De scooters kosten € 0,25 per minuut. Daarnaast betalen mensen een starttarief van € 0,50 per rit. Het pauzeren van een Check bedraagt 10 cent per minuut. Kijk voor meer informatie op de website van Check.

De missie van Check is het aanbieden van de makkelijkste weg door de stad. Check biedt hiertoe een mobiele app aan waarmee gebruikers elektrische deelscooters per minuut kunnen reserveren en gebruiken. Check is actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda en breidt later dit jaar uit naar Groningen.