Verzet tegen windturbines

DIEMEN Veel inwoners van Diemen maken zich grote zorgen over de mogelijke plaatsing van windturbines in de gemeente. Zij vrezen dat dit voor geluidsoverlast en nadelige gevolgen voor de gezondheid gaat zorgen.

Een aantal inwoners van Diemen heeft zich aangesloten bij Windalarm Amsterdam. Het kernteam Diemen-Noord van Windalarm bestaat uit José Arendsen, Nick Baatsen en Niels Honcoop. Windalarm Diemen is een petitie gestart tegen het plaatsen van windturbines in Diemen. Die is al door 2060 sympathisanten ondertekend. Het gaat hier ook om inwoners van IJburg en Driemond. Het college van B en W heeft vorige week de Regionale Energiestrategie 1 (RES 1) vastgesteld. Het college geeft aan dat zij daarin twee zoeklocaties voor windturbines en zonneweiden heeft aangewezen: de Diemerscheg-Diemen en de Gooiseweg. De gemeenteraad neemt in juni een besluit over de RES 1. Arendsen: "De gemeente geeft aan dat zij twee zoekgebieden heeft aangewezen voor het plaatsen van windturbines en zonneweiden. Maar dat klopt niet: het gaat om meer zoekgebieden. De gemeente heeft alle zoekgebieden in Diemen nu samengevat tot twee zoekgebieden." Windalarm Diemen is tegen het plaatsen van windturbines in de aangegeven zoekgebieden.

Arendsen wijst op het plan om mogelijk een windturbine te plaatsen in de omgeving van het Recycleplein van de gemeente, dicht bij manege De Eenhoorn.

3