Johanna Tong en Gerard Sluijp.
Johanna Tong en Gerard Sluijp.

Gerard Sluijp stopt in mei met slijterij Bien-Ici in De Kruidenhof

DIEMEN Slijterij Bien-Ici in winkelcentrum De Kruidenhof 20 sluit in de tweede helft van mei. Eigenaar Gerard Sluijp gaat met pensioen.

Sluijp begon in mei 2004 met de zaak. "Ik word op 7 mei 67 jaar. Het contract van de zaak loopt op 31 mei af. De eigenaar heeft mij het aanbod gedaan om het contract met vijf jaar te verlengen, maar dat wil ik niet. Dat vind ik een te lange periode. Ik had wel voor één jaar willen verlengen, maar dat bleek niet mogelijk. Daarom heb ik besloten om te stoppen."

Sluijp had in het verleden een restaurant in Weesp: De Tapperij. In 2004 besloot hij met Bien-Ici in winkelcentrum De Kruidenhof te starten. "Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad. Ik heb een speciaalzaak en verkoop onder andere exclusieve wijnen, likeuren en gedistilleerd. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat de mensen mijn vakkennis en mijn liefde voor mijn vak waarderen. Ik geef ook veel advies. Er komen hier bijvoorbeeld mensen in de zaak die aan iemand drank cadeau willen doen. Ik probeer de klant dan te helpen door een advies op maat te geven. Er komen hier niet alleen klanten uit Diemen, maar ook uit bijvoorbeeld Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam-Zuidoost en IJburg."

Hij staat bekend om zijn ruime en gevarieerde assortiment. "Er zijn tijden geweest dat ik tussen de 500 en 600 soorten whiskey op voorraad had. Dat zijn er nu minder, maar klanten kunnen nog steeds kiezen uit vele soorten whiskey. Er is hier de meeste vraag naar wijn: de vraag naar rode en witte wijn is ongeveer gelijk. In de zomer wordt er wel meer witte wijn gedronken, dat geldt ook voor rosé. Rosé is echt een zomerdrank."

Bien-Ici mocht net als andere slijterijen openblijven tijdens de lockdowns. "Vorig jaar heb ik de klanten ontvangen voor de deur van de zaak. Ik had het zo ingericht dat de afstand tussen de klanten en mij altijd 1,5 meter was. Ik heb er ook voor gezorgd dat de klanten onderling 1,5 meter afstand hielden. De handhavers van de gemeente hebben mij hiervoor complimenten gegeven. De klanten kunnen nu wel bij mij binnenkomen, maar je ziet dat ik er ook nu voor zorg dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden."

Gerard Sluijp zal zich niet vervelen. "Ik lees heel graag, vooral literaire thrillers. Mijn vrouw Johanna Tong opent in 2022 een restaurant dat gespecialiseerd is in noordoost-Chinese ravioligerechten. Dat restaurant komt op het horecaplein in Holland Park. De planning is om open te gaan in de tweede helft van 2022. Ik ga mijn vrouw helpen, bijvoorbeeld met de administratie. Maar ik ga geen eten serveren."

'De mensen waarderen mijn vakkennis en mijn liefde voor het vak'