Groen bij het brugwachtershuisje.
Groen bij het brugwachtershuisje.

Activiteiten Groencommissie Anne Frankwijk trekken de aandacht

DIEMEN In het boek Guerrilla Gardening - Handboek voor buurtvergroeners van auteur Cerian 'Jenny' van Gestel is aandacht besteed aan de Groencommissie Anne Frankwijk.

In het boek, dat begin april is verschenen, staat een interview met Hans Heimans, voorzitter van de Groencommissie Anne Frankwijk, omdat op 'onverwachte plekken in de wijk in Diemen-Zuid groene en bloeiende stukjes grond zijn ontstaan die doen denken aan guerrillatuintjes'. Guerrilla Gardening is een beweging van mensen die tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Hiermee zetten bewoners hun eigen buurt in bloei. Het gaat bijvoorbeeld om een tuin rond een boom, bloemen langs een heg van de gemeente of een buurttuin. De Groencommissie van de Anne Frankwijk is hier al een aantal jaren mee bezig en probeert bewoners te verleiden om een stukje groen in de wijk te adopteren en te onderhouden. Een voorbeeld hiervan is de plek naast het voormalige brugwachtershuisje bij de Diemerbrug. De Groencommissie Anne Frankwijk is enorm actief. Zo is de afgelopen twee jaar een zonnebloemwedstrijd gehouden. Bewoners van de wijk ontvingen van de commissie zonnebloemzaden en kweekten in hun voor- en of achtertuin zonnebloemen. Een jury heeft later de lengte van de zonnebloemen gemeten en prijzen uitgereikt.

Een groene buurt heeft veel voordelen: het brengt vrolijkheid in een grijze straat. De bloemen voeden bijen en andere insecten. Daarnaast zorgt groen er ook voor dat het regenwater weg kan vloeien en het zorgt voor minder hitte in de zomer.

Auteur Cerian 'Jenny' van Gestel schreef het boek om haar passie voor guerrillatuinieren te delen: “Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad of dorp een straatje tegen te komen met geveltuinen en bloemen rond de bomen.”
Het boek Guerrilla Gardening laat zien hoe mensen heel eenvoudig hun eigen buurt een beetje groener kunnen maken. Van het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en een plant erin zetten, tot het aanleggen van een complete buurttuin. In dit boek vinden belangstellenden praktische tips en voorbeelden waarmee ze hun buurt mooier, gezonder en levendiger kunnen maken. Het boek toont ook aan hoe groen ervoor zorgt dat bijen, vlinders en vogels weer terugkeren in woonwijken.

De auteur is bioloog en woont met haar gezin in Bunnik. Na haar studie werkte ze voor diverse goede doelen waarvoor ze campagnes en acties organiseerde. Sinds 2020 zet ze zich als Guerrilla Gardener fulltime in voor een groenere en natuurlijkere leefomgeving. Bij de guerrilla Gardeners gebruikt ze het alias Jenny. Meer informatie: guerrillagardeners.nl.