Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

'Ondermijnende criminaliteit maakt veel slachtoffers'

De gemeente Diemen is klaar met ondermijnende criminaliteit en voert de komende twee jaar de strijd op.

DIEMEN “Ondermijnende criminaliteit maakt veel slachtoffers, ook al zie je dat niet meteen. De drugswereld en de mensenhandel hebben grote gevolgen. Kwetsbare inwoners komen terecht in een web van geweld en uitbuiting. Ondernemers krijgen te maken met oneerlijke concurrentie en bedreigingen. Woningzoekenden moeten nog langer wachten op een woning, omdat criminelen talloze woningen misbruiken. Buurtbewoners hebben te maken met brandgevaarlijke hennepkwekerijen of kunnen in hun eigen straat slachtoffer worden van geweld tussen criminelen onderling. Daarnaast wordt het vertrouwen geschaad in diverse bedrijfstakken en de overheid. Deze criminaliteit ondermijnt de hele samenleving en daarom gaan we met onze partners stappen zetten om dit nog beter te bestrijden."

Helderder kan burgemeester Boog niet aangeven waarom de gemeente klaar is met zogenoemde ondermijnende criminaliteit.
Nieuw is het niet: Diemen is al heel actief met de bestrijding van woonfraude en ondermijning via de methodiek ‘Scheerlicht'. Door adresonderzoeken, huisbezoeken en een brede samenwerking van partners wordt informatie over mogelijke misstanden verzameld en gedeeld. Daarna kunnen gerichte interventies plaatsvinden.
Boog: "Daar zullen we absoluut mee doorgaan. Maar we willen niet blijven dweilen, maar juist de kraan van ondermijnende criminaliteit steeds verder dichtdraaien. Daarom gaan we beter regionaal samenwerken en leggen we steeds meer de nadruk op het voorkomen van ondermijnende criminaliteit. Het Diemense college steunt daarnaast een breed maatschappelijk debat over een nieuw te voeren drugsbeleid in Nederland.”

Preventie belangrijk

Om te voorkomen dat mensen kiezen voor het criminele pad blijft Diemen investeren in een breed sociaal beleid en leefbare buurten, maar ook in een persoonsgerichte aanpak als dat nodig is, met extra aandacht voor de zorg voor kwetsbare doelgroepen. Bewustwording bij specifieke doelgroepen en bij het brede publiek kunnen een preventieve werking hebben. Betere screening (Bibob-onderzoek) van ondernemers, aanvragers van vergunningen en huurders van panden kan helpen problemen verderop te voorkomen. Dat geldt ook voor de poortwachtersrol van het gemeentelijke team Burgerzaken, waarbij adres- en identiteitsfraude actief wordt bestreden.

Signalen snel zien

Naast deze preventieve aanpak blijft het belangrijk om signalen van ondermijning snel te zien. Daarom gaat Diemen verder met de aanpak Scheerlicht met intensieve uitwisseling van informatie en controles. Maar ook op andere manieren wordt er gewerkt aan verdere professionalisering om alle beschikbare informatie goed te kunnen combineren. Daarvoor zullen datagestuurde systemen worden ingezet. Het makkelijker maken voor inwoners om misstanden te melden moet ook helpen.

Het blijft belangrijk om signalen snel te zien