Petra Kerkhof en Jan Willem Wertwijn in natuurpark Spoorzicht.
Petra Kerkhof en Jan Willem Wertwijn in natuurpark Spoorzicht. Foto: Trudy Kroese

Natuurpark Spoorzicht trekt steeds meer bezoekers

Het voormalige sportpark Spoorzicht is al een kleine dertig jaar een groene oase vlak bij het centrum van Diemen. Petra Kerkhof en haar man Jan Willem Wertwijn richtten in 1999 werkgroep Spoorzicht op. Zij geven een rondleiding in een natuurpark dat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken.

DIEMEN Mensen die langer in Diemen wonen weten het nog: tot 1990 was Spoorzicht een sportpark. Voetbalclub SV Diemen en honk- en softbalvereniging Giants hadden er een accommodatie.

Nadat Sportpark De Diemen in 1990 gereed was gekomen werd er nagedacht over een nieuwe bestemming voor Spoorzicht. Er was sprake van dat er een verpleeghuis zou komen. Hoewel er in de Diemense politiek al heel lang zo nu en dan over de toekomst van Spoorzicht wordt gesproken, is het al een jaar of dertig een natuurpark.

Natuurpark Spoorzicht bestaat uit 3,5 hectare bos. Spoorzicht is ingeklemd tussen spoorwegen en de snelweg A1. Het natuurpark maakt deel uit van de Diemer Scheg en is onderdeel van een trekroute van wilde dieren die tussen De Diem en de Watergraafsmeer loopt. Dieren gebruiken Spoorzicht om uit te rusten, te eten en jonkies te krijgen. Dieren die van deze route gebruikmaken zijn bijvoorbeeld vossen, ringslangen, padden, marterachtigen zoals hermelijn, bunzing en wezel, en kleinere zoogdieren, zoals de haas, de egel en de noordse woelmuis.

Petra en Jan Willem wonen sinds 1993 vlak bij Spoorzicht. Sinds zij in 1999 de werkgroep Spoorzicht oprichtten zetten zij en andere vrijwilligers zich met veel enthousiasme in voor het natuurpark. Zij verrichten onderhoud en verzorgen rondleidingen. Dat laatste is helaas niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen.

Petra: "Wij hebben door de jaren heen diverse paden in Spoorzicht aangelegd en die paden onderhouden wij ook. Dit is een waterrijk natuurpark. Het gevolg van al dat water is dat er veel flora en fauna is. Er zijn hier diverse soorten bomen zoals elzen, wilgen en essen. Spoorzicht is door het water ook een voedselrijk bos. Daardoor zijn hier veel dieren, waaronder vele soorten vogels."

Jan Willem: "In Spoorzicht zijn ook ringslangen en af en toe wordt er ook een vos waargenomen. Bezoekers hoeven niet bang te zijn voor ringslangen en vossen. Een ringslang is bang voor mensen en dat geldt ook voor vossen. Een vos is zelfs bang voor grote honden. Als je een ringslang of een vos treft kun je het beste gewoon afstand houden."

Natuurpark Spoorzicht is een groene oase vlak bij het centrum van Diemen

Natuurpark Spoorzicht wordt door steeds meer mensen bezocht. Petra: "In het verleden kwamen hier ongeveer 25.000 mensen per jaar. Het bezoekersaantal is het afgelopen jaar toegenomen. Dit is het gevolg van de coronamaatregelen. Veel mensen gaan de natuur in. Het afgelopen jaar zijn er naar schatting tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers in Spoorzicht geweest. Bezoekers wandelen hier, laten hun hond uit, lopen hard of gaan even lekker op de banken zitten bij de picknicktafels die aan het begin van het Spoorzicht staan. Het IVN geeft ook rondleidingen aan leerlingen van de basisscholen in Diemen."

Petra en Jan Willem vertellen met veel enthousiasme over Spoorzicht. Zij zijn er diverse keren per week te vinden. Hoewel het verkeer dat over de snelweg rijdt te horen is, straalt het natuurpark toch rust uit. Het is mooi dat er vlak bij het centrum van Diemen een stuk ongerepte natuur ligt.

Zij vinden het jammer dat zij momenteel geen rondleidingen kunnen geven. Petra: "Wij geven onder normale omstandigheden diverse rondleidingen, bijvoorbeeld over vlinders, maar ook over het eten dat mensen hier kunnen vinden. Wij hopen dat wij binnenkort weer met de rondleidingen en paddenstoelenexcursies kunnen beginnen."






Natuurpark Spoorzicht is zeker een bezoek waard.