De sportvelden in Buitenlust.
De sportvelden in Buitenlust.

Werkgroep Buitenlust Groen: niet serieus genomen

Werkgroep Buitenlust Groen heeft aan het college van B en W een reactie gestuurd op het conceptplan van de gemeente om in Buitenlust 40 sociale woningen te bouwen.

DIEMEN De bewoners van Buitenlust verzetten zich al lange tijd tegen het plan van de gemeente om in hun wijk 40 sociale huurwoningen te bouwen. De werkgroep Buitenlust Groen reageert namens de bewonersvereniging van Buitenlust.

In het coalitieakkoord ‘Duurzaam Samenleven 2018-2022’ is Buitenlust opgenomen als zoeklocatie voor sociale woningbouw. De Venser (de plek van basisschool Het Atelier) en Griend zijn ook zoeklocaties. De gemeente heeft nu een conceptplan uitgewerkt voor de bouw van woningen op de sportveldjes in Buitenlust. Dit conceptplan houdt in dat erop het huidige voetbal- en basketbalveld aan het einde van de wijk twee met elkaar verbonden appartementengebouwen worden gebouwd, waarbij het bosje achter in de wijk plaats moet maken voor een klein speelveldje. Het hoogste gebouw krijgt volgens het plan vijf woonlagen en het lagere gebouw drie woonlagen. Dit is twee keer hoger dan de bestaande woningen van Buitenlust en zal zorgen voor veel schaduwwerking op deze woningen. Het nieuwe gebouw komt dicht op de bestaande woningen te staan en zal ook de privacy van deze woningen aantasten (de bewoners van de appartementen zullen bij de huizen naar binnen kijken).

Werkgroep Buitenlust Groen heeft zich vanaf het begin verzet tegen het aanwijzen van Buitenlust als zoeklocatie voor de bouw van woningen. De bewoners van Buitenlust hebben er al vaker op gewezen dat zij het belang van de bouw van sociale woningen in Diemen onderkennen, maar zijn van mening dat er in hun wijk geen ruimte is voor verdere 'verdichting'. De wijk is al dichtbevolkt, kent voor auto's slechts één ontsluitingsweg en trekt steeds meer jonge bewoners, waaronder veel gezinnen met jonge kinderen. De behoefte aan speelruimte is groot en zal - zo is de verwachting - in de nabije toekomst alleen maar toenemen.

Dat er onder de bewoners in Buitenlust geen steun is voor de bouw van woningen in hun wijk bleek vorig jaar toen werkgroep Buitenlust Groen een enquête hield over woningbouw in de wijk. Er reageerden 136 bewoners van Buitenlust van wie er zich 132 uitspraken tegen woningbouw in Buitenlust.
Werkgroep Buitenlust Groen geeft in haar reactie aan het college van B en W aan dat de bewoners het gevoel hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd en dat zij niet serieus worden genomen. Zij vinden dat er nauwelijks mogelijkheden tot participatie zijn en dat de gemeente gebrekkige informatie over de plannen verstrekt. "Ondanks dat wij tegen bouwen zijn willen wij, zoals meerdere keren aangegeven, wel degelijk meedoen in een fatsoenlijk participatieproces. Wij denken wel degelijk mee en hebben vele adviezen gegeven die meegenomen zouden kunnen worden in een conceptplan, maar hier wordt naar ons idee niets mee gedaan. Wij voelen ons niet serieus genomen", aldus de werkgroep. De werkgroep geeft in haar reactie aan het college van B en W aan dat de bouw van woningen tot gevolg zal hebben dat de groen- en sportvoorzieningen worden verminderd, de veiligheidsrisico's (en eventuele gevolgschade) niet goed zijn onderzocht en de leefkwaliteit van de wijk zal worden aangetast.

"De kleine (evenwichtige) wijk Buitenlust bestaat voor de helft uit sociale huurwoningen en voor de helft uit koopwoningen. Buitenlust lijkt het gebrek aan sociaal evenwicht in geheel Diemen te moeten compenseren", aldus de werkgroep. Werkgroep Buitenlust Groen is van mening dat het conceptplan op basis waarvan de gemeenteraad een besluit moet nemen, erg oppervlakkig is. Het geeft volgens de werkgroep geen goed beeld van het geheel en het effect op de gehele wijk Buitenlust. "Degene die het plan snel scant en met name zal kijken naar de plussen en de minnen bij de symbolen krijgt een compleet verkeerd beeld. De plussen en minnen lijken niet objectief ingevuld. De criteria en de beoordeling van de locaties zelf zijn onduidelijk en misleidend."
Ook wijst werkgroep Buitenlust Groen erop dat de beoordeling van de locaties plaatsvindt op basis van de huidige situatie in Buitenlust. Hierbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de komst van de tunnel onder het spoor bij het NS-station in het centrum, die direct aan de wijk zal grenzen. "Met de bouw van de spooronderdoorgang langs Buitenlust verandert deze situatie. Zo verdwijnt het fietspad bij de begraafplaats straks als gevolg van de spoortunnel, terwijl dit door de gemeente als argument wordt gebruikt."

De gemeenteraad moet later dit jaar een besluit nemen of er inderdaad in Buitenlust een appartementencomplex zal worden gebouwd. "Werkgroep Buitenlust Groen hoopt dat de gemeenteraad de argumenten van de bewoners wel serieus zal nemen en inziet dat deze locatie ongeschikt is om verder te verstenen en een streep door de plannen zal zetten."

De gemeenteraad moet een besluit nemen over woningbouw

Wethouder Lex Scholten reageert op de werkgroep Buitenlust Groen. "Het conceptplan is een van de stappen die gezet worden in de besluitvorming. Het college en de gemeenteraad realiseren zich dat uitvoering van dit plan de woonomgeving verandert. Op basis van dit plan kan de gemeenteraad beoordelen of Buitenlust na de woningbouw een goede wijk blijft en er voldoende ruimte resteert voor zaken als groen, spelen, ontmoeten en parkeren. Als de gemeenteraad daar positief over is wordt het plan verder uitgewerkt. Daarna vindt definitieve besluitvorming plaats. Bij de planvorming worden alle opmerkingen en adviezen betrokken en gewogen. Zo zal het fietspad langs de Ouddiemerlaan behouden blijven of wellicht worden omgezet in een brede voetgangersstrook en komt er een onder andere door de bewoners aangedragen tweede ontsluiting voor nood- en hulpdiensten. Natuurlijk lost woningbouw het gebrek aan betaalbare huurwoningen niet op. Daar zijn nog veel meer plekken voor nodig."