Gasvrij

Vervolg van voorpagina.

Wethouder Sikkes van-den Berg: "Maar wij gaan in kleine stappen te werk. Allereerst gaan wij kijken hoe wij minder gas kunnen gebruiken. Mensen kunnen bijvoorbeeld overstappen van koken op een gasstel naar elektrisch koken. Dat scheelt al enorm in het gebruik van gas."

In de media zijn de afgelopen weken diverse berichten verschenen over de kosten die de transitie voor particuliere huishoudens zal hebben. Het zou gaan om zo'n 40.000 euro per koopwoning, waarvan slechts de helft op termijn kan worden terugverdiend. "Als gemeente willen wij de zorgen bij onze inwoners wegnemen. Wij willen uiteraard niet dat mensen met enorme kosten te maken krijgen. Daar ligt ook een taak van het Rijk", aldus de wethouder.

Diemen aardgasvrij maken is een ingrijpende opgave voor de komende jaren. De gemeente trekt ruim de tijd uit om samen met inwoners, eigenaren van gebouwen waaronder woningcorporaties en netbeheerders voor het einde van dit jaar een inspirerende en toekomstgerichte visie te ontwikkelen. In dit programma Gasvrij Diemen ligt in eerste instantie de nadruk op de wijken die voor 2030 geïsoleerd worden, of van het gas af kunnen. Tevens wordt er een doorkijk gemaakt van de warmteopties voor de wijken die na 2030 aan de beurt komen. Iedere gemeente in Nederland moet uiterlijk dit jaar zo'n visie opstellen.

Gemeenteraad

Als het programma Gasvrij Diemen eind van dit jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld, is bekend voor welke wijken in Diemen er een kansrijk warmte-alternatief voor aardgas is. Daarbij kan worden gedacht aan een warmtenet of elektrische warmtepomp. Het is ook de start van de volgende fase. Voor de wijken waar concrete plannen voor bestaan worden dan wijkuitvoeringsplannen gemaakt. Hierin wordt beschreven hoe de verandering naar een aardgasvrije wijk aangepakt gaat worden. Het opstellen van een uitvoeringsplan per wijk wordt gedaan samen met de bewoners en andere benodigde partijen. Informatie en nieuwe ontwikkelingen rond Diemen Gasvrij zijn te volgen op de website diemen.nl/gasvrij. In Diemen is er ook al een groep inwoners actief betrokken bij gasvrij Diemen. Mensen die zich hierbij willen aansluiten kunnen informatie vinden op het platform daaromduurzaamdiemen.nl/initiatieven