Veel zorgen over klimaatverandering.
Veel zorgen over klimaatverandering. Foto: Trudy Kroese

Klimaatdemonstratie: 'Er is geen tijd meer te verliezen'

DIEMEN Tijdens de klimaatdemonstratie die zondag op het plein voor het gemeentehuis werd gehouden werd opnieuw duidelijk dat veel inwoners van Diemen zich zorgen maken over de klimaatverandering.

De klimaatdemonstratie was georganiseerd door Klimaatalarm Diemen. Daarom Duurzaam Diemen, Milieudefensie en Daarom Duurzaam Dorp Diemen verleenden medewerking aan de demonstratie. De organisatie had met de gemeente afgesproken dat er maximaal honderd mensen aanwezig mochten zijn. Die honderd mensen hadden zich vrijdagmiddag al aangemeld. Zij waren zondagmiddag niet allemaal aanwezig. Er waren zo'n 80 belangstellenden op het plein voor het gemeentehuis. De organisatie had de demonstratie perfect georganiseerd. Op het plein waren groene stippen geplaatst waar de deelnemers op konden staan. Zij hielden daardoor 1,5 meter afstand van elkaar. Vrijwilligers van de organisatie hielden toezicht op het naleven van de coronaregels.

Presentator Michiel Hatenboer interviewde drie inwoners van Diemen die betrokken zijn bij het klimaat: Evert Kuiken, Roel Niessen en Joke Bergshoeff. Kuiken vertelde wat hij heeft gedaan heeft om duurzamer te leven: hij heeft zijn woning geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en de auto de deur uit gedaan. "Wij gaan met de trein op vakantie. Er zijn in Europa voldoende mooie plekken. Je hoeft echt niet naar een land als Thailand te gaan. Wij waren al vegetariër, maar zijn door de invloed van onze zoon veganistisch gaan eten. Dat is trouwens heel lekker."

De mensen die bij de klimaatdemonstratie aanwezig waren vinden het van groot belang dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. De consensus is dat er geen tijd meer is te verliezen. Er zijn mensen die van mening zijn dat het inmiddels vijf minuten voor twaalf is, anderen zijn nog pessimistischer en denken dat het al over twaalf uur is. Een deelneemster toonde een bord waarop stond dat het inmiddels al kwart over twaalf is.

Er was een korte discussie tussen de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Diemen: Hilda van 't Riet (GroenLinks), Rick Poelwijk (D66), Sofie Kuilman (PvdA), Peter Prins (Ouderenpartij Diemen), Jan Sikking (Onafhankelijke Partij Diemen) en Wim Advokaat (Ons Diemen). De VVD en CDA hadden vooraf al laten weten niet te zullen komen. Zij zijn van mening dat een demonstratie in deze coronaperiode niet verstandig is. Bovendien vinden zij dat er mogelijk een verkeerd signaal van uitgaat naar bijvoorbeeld de horeca en andere ondernemers die momenteel met allerlei beperkingen worden geconfronteerd.

Tijdens de politieke discussie bleek dat alle deelnemers zich veel zorgen maken over de klimaatverandering. Rick Poelwijk (25) van D66 is het jongste raadslid in Diemen. Hij maakte duidelijk dat de mensen die nu leven de laatste generaties zijn die iets aan de klimaatverandering kunnen doen. De politieke partijen in Diemen willen niet dat er op het terrein van Vattenfall een biomassacentrale komt. Toch zijn de drie coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA vorig jaar akkoord gegaan met het verlenen van een verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van de biomassacentrale. Het gevolg hiervan was dat de gemeenteraad akkoord ging. De drie partijen namen dit besluit omdat zij vreesden dat zij bij het niet afgeven van de verklaring een forse schadeclaim van Vantenfall tegemoet hadden kunnen zien. De komende tijd zullen er discussies blijven over de eventuele plaatsing van windmolens en zonneweiden op plekken in Diemen. Het verwijt is vaak dat mensen wel voor maatregelen zijn om de klimaatverandering tegen te gaan, maar er zelf geen last van willen ondervinden: 'not in my backyard'. Een bewoner van het centrum maakte duidelijk dat hij het geen probleem vindt als er vlak bij zijn woning een windmolen wordt geplaatst. Wat zijn buren daarvan vinden, is niet bekend.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg ging in op de dreigende komst van de biomassacentrale op het terrein van Vattenfall. "Geen enkele partij in Diemen wil een biomassacentrale. Maar laten we de bal neerleggen waar hij hoort. We hebben een kabinet en we hebben een partij die al 10 jaar in dat kabinet zit. Die heeft mogelijk gemaakt dat er biomassacentrales kunnen worden gebouwd. Dat was niet GroenLinks Diemen, dat was niet D66 Diemen, dat was niet PvdA Diemen en dat waren geen lokale partijen uit Diemen. Dat was de partij die schittert van afwezigheid op dit podium." Hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn zoon. "Toen ik meer dan 10 jaar geleden lid werd van een politieke partij, in mijn geval GroenLinks, deed ik dat omdat ik zag dat vooral het oude denken de politici dreef om geen keuzes te maken voor het klimaat. Het neoliberale denken dat alleen maar uitgaat van meer, meer, meer stuitte mij tegen de borst. Marktwerking en economisme maken ons klimaat kapot. Nu, 10 jaar later, is er nog veel te weinig veranderd. Écht klimaatbeleid ontbreekt. Eén ding is wel veranderd: ik heb een zoon gekregen. Hij is nu 3. En nu nog meer dan ooit strijd ik voor een beter klimaat, voor mijn, maar vooral voor zijn toekomst."

De bijeenkomst werd afgesloten met een lawaaidemonstratie.