Loek Stomps tijdens zijn toespraak.
Loek Stomps tijdens zijn toespraak.

PCOB pleit voor verbinding tussen alle generaties in Diemen

Loek Stomps, voorzitter van de afdeling Diemen van ouderenbond de PCOB, heeft vorige week in een uitzending van Studio DMN zijn nieuwjaarstoespraak gehouden.

DIEMEN De nieuwjaarsreceptie van de afdeling Diemen van de Protestants-Christelijke Ouderenbond (PCOB) kon in verband met de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom las Stomps zijn nieuwjaarstoespraak voor tijdens een uitzending van Studio DMN.

Stomps ging in zijn toespraak in op de verhoudingen tussen de lokale politiek en de ouderen in Diemen en schetste een beeld van de samenleving die hem voor ogen staat. Uiteraard stond hij stil bij de coronacrisis die de samenleving al een jaar in een stevige greep houdt. Hij gaf aan dat de activiteiten van de afdeling Diemen van de PCOB al een jaar helemaal stilliggen. Hij verwacht dat die activiteiten pas weer voorzichtig kunnen worden opgestart op het moment dat de coronamaatregelen een stuk verder zijn versoepeld omdat het vaccinatieprogramma ver genoeg is gevorderd.

Stomps maakte in zijn toespraak ook duidelijk dat hij graag zou zien dat de lokale politiek meer met ouderen praat dan over ouderen. De PCOB vindt het goed dat het ouderenoverleg in 2020 is doorgegaan. Dit is een overleg tussen wethouder Klaasse en ambtenaren en diverse functionarissen die iets van doen hebben met ouderen in Diemen. "Maar wij betreuren het dat dit overleg in 2020 maar één keer heeft plaatsgevonden. Eigenlijk is het afgesproken aantal van 2 x per jaar naar onze mening al te weinig. En bovendien hebben wij de indruk dat het initiatief, juist ook voor wat er op de agenda komt, veelal van PCOB Diemen moet komen. Wij pleiten er dan ook voor om met elkaar na te gaan of het zin heeft vaker per jaar een bijeenkomst te houden, waarbij wethouder Klaasse niet altijd aanwezig zal hoeven te zijn. Wanneer er voor te bespreken agendapunten ook voldoende inbreng is van de kant van de gemeente, wanneer de beleidsmedewerkers en de wethouder vooroverleg hebben met elkaar en onderling afstemmen, moet het toch mogelijk zijn zinvol overleg te voeren over onderwerpen die van belang zijn voor de ouderen in Diemen. Bedenk daarbij dat het aantal 65-plussers in Diemen 15% is van het totaalaantal inwoners (peildatum 2020), met eigen collectieve belangen en problemen."

Wil een dergelijk overleg kans van slagen hebben, dan zal er naar de mening van de PCOB Diemen aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan, aldus Stomps. "Alle betrokkenen moeten overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van een dergelijk overleg; de deelnemers zullen met elkaar de ouderen moeten kunnen vertegenwoordigen in dat overleg. Het kan niet zo zijn dat er daarvoor vooral wordt gekeken naar de vertegenwoordigers van PCOB Diemen. Zij kunnen hooguit spreken namens de ruim 500 leden en dat is al moeilijk genoeg door onder andere het permanente tekort aan bestuursleden. De beleidsvoornemens van de gemeente Diemen met betrekking tot ouderen, verwoord in een ouderenbeleid, zullen duidelijk moeten zijn. Het is in onze optiek voorzichtig uitgedrukt verbazingwekkend dat de termen ‘ouderen' en 'ouderenbeleid' in het huidige coalitieakkoord niet meer dan 10 keer voorkomen en dan meestal in het kader van het opsommen van diverse groeperingen. Het meest intrigerend in dat akkoord is de zin 'De komende periode zal de integraliteit van ouderenbeleid worden versterkt. We betrekken hen bij nieuwe voorzieningen zoals een nieuw Huis van de Buurt.' (einde citaat). Overigens: nooit meer wat van gehoord. Maar willen de deelnemers aan zoiets als het ouderenoverleg zinnig mee kunnen praten over beleidsvoornemens, dan dient er een kader te zijn, iets waaraan getoetst kan worden, en wij noemen dat nu voor het gemak een ouderenbeleid."

Stomps vertelde dat er tijdens het ouderoverleg de vraag is gesteld waarom er in Diemen geen ouderenraad is. "Die vraag is eigenlijk alleen gesteld uit nieuwsgierigheid naar wat daarvoor de afwegingen zijn geweest. Qua aantallen zijn het namelijk vergelijkbare groepen: ruim 16% 5 tot 25-jarigen en 15% 65-plussers. De vraag is niet gesteld omdat wij groot voorstander zijn van zo’n ouderenraad; die is alleen zinvol als er sprake is van een groep mensen die de ouderen van Diemen daadwerkelijk kunnen vertegenwoordigen, die door hun contacten weten wat er leeft, en die een kader heeft in de vorm van dat genoemde ouderenbeleid."

Stomps stond ook stil bij de woonsituatie van ouderen in Diemen. "Wat ons betreft hoort dit onderwerp hoog op een prioriteitenlijstje te staan. Al was het alleen al om vast te stellen aan welke realistische woonvormen voor ouderen behoefte is of zal komen. En begin daarbij wat ons betreft niet meteen te praten over het hier en daar bejubelde knarrenhofje, alleen de denigrerende term al. Waar zijn toch al die ideeën over generatiewonen e.d. gebleven?"

Stomps is voorstander van het zoeken van verbinding tussen alle generaties in Diemen. "Wij geloven in een samenleving waarin jong én oud zich gezien en gewaardeerd voelen. Een samenleving waarin iedereen meedoet - ook als je ouder wordt. Ouder worden betekent namelijk niet dat je een ‘voltooid leven' hebt, maar dat er een waardevolle derde levensfase aanbreekt. Wij willen een samenleving waarin ouderen zo veel en zo lang mogelijk zelf de regie hebben, gewaardeerd worden om wie ze zijn, goede zorg en liefdevolle aandacht krijgen en een plek hebben die zij met recht 'thuis' kunnen noemen."

Hij schetste een beeld van de samenleving die de PCOB Diemen voor ogen staat: "Zet in op een brug tussen jong en oud; we hebben elkaar nodig, investeer in generatiewoningen en kleinschalige concepten, help toekomstige senioren zich voor te bereiden op de oude dag, stimuleer en beloon mantelzorgers en vrijwilligers, gebruik de maatschappelijke diensttijd om jong en oud bij elkaar te brengen, zorg voor voldoende ontmoetingsplekken voor jong en oud, maak Nederland dementievriendelijk, investeer in passende en palliatieve zorg, borg de toegang tot geestelijke verzorging en houd oog voor de ouderenzorg in en na de coronatijd."