Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje.
Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje. Foto: Allard Faas

Horeca hoopt dat terrassen op 31 maart weer open kunnen

De kans is aanwezig dat de horeca op 31 maart de terrassen mogen openen. De ondernemers zullen slechts een beperkt deel van hun reguliere omzet binnenkrijgen.

DIEMEN De horeca mag misschien op 31 maart de terrassen weer openen. Demissionair minister De Jong vertelde maandagavond tijdens de persconferentie van het kabinet dat de terrassen dan mogelijk weer open kunnen. Een van de voorwaarden is dat de zogenaamde R-waarden dan onder de 1 moet zijn.

Natasha Verheij is samen met haar man Jos Mooij eigenaar van Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Zij is tevens bestuurslid van de afdeling Amsterdam-Amstelland van Horeca Nederland. "Het zou fijn zijn als de terrassen op 31 maart weer open kunnen. Maar dit zal slechts voor een klein deel invloed hebben op onze omzet. We zijn afhankelijk van het weer. Het weer is rond die periode meestal wisselvallig en mensen gaan niet op een terras eten of drinken als het een graad of 8 is."

De horeca is keihard getroffen door de coronamaatregelen. De horeca was van 14 maart 2020 tot begin juni 2020 elf weken gesloten. De horeca kon een fractie van haar normale omzet binnenhalen door een afhaal- en bezorgservice van maaltijden. De regering kwam met steunmaatregelen die echter de uitgaven van ondernemers slechts voor een beperkt deel dekten. Na elf weken gesloten te zijn geweest mocht de horeca onder bepaalde voorwaarden weer open. Het aantal klanten dat maximaal in de zaak mocht verblijven was beperkt. Ook hadden ondernemers maatregelen genomen om hun gasten in staat te stellen de voorgeschreven afstand van 1,5 meter in acht te kunnen nemen. Horecaondernemers hebben hiervoor kosten gemaakt. De gemeente Diemen kwam de horecaondernemers tegemoet door hun toe staan een terras bij de zaak in te richten of een bestaand terras uit te breiden. Ondernemers en klanten genoten van de zomerperiode, die de gemiste omzet van het voorjaar natuurlijk niet goedmaakte. Toen het aantal coronabesmettingen in het najaar weer opliep, werden er weer maatregelen ingevoerd die de horeca opnieuw keihard troffen. Zaken moesten al om 21.00 uur dicht. Half oktober maakte de regering bekend dat de horeca weer dicht moest. Ondernemers schatten toen in dat dit wel eens tot en met de jaarwisseling kon gaan duren. Zij bleken achteraf veel te optimistisch.

We zitten nu in de tweede week van maart. De horeca is sinds woensdagavond 14 oktober 22.00 uur gesloten. De horecaondernemers hebben het loodzwaar. Zij doen nog steeds aan afhaal- en bezorgservice, maar dit levert hun slechts een fractie van de reguliere omzet op. De ondernemers moeten hun vaste lasten zoals salaris van het personeel en de huur betalen. De overheid heeft nieuwe steunmaatregelen in het leven geroepen, maar die dekken de kosten van de ondernemers niet volledig. Bij lange na niet. Daarnaast heeft de belasting uitstel van betaling gegeven. Die belasting moet in de toekomst alsnog worden betaald. Natasha Verheij: "Als wij op 31 maart inderdaad weer open mogen hoop ik wel dat de steunmaatregelen van de overheid van kracht blijven. Ik verwacht bijvoorbeeld dat verhuurders dan onmiddellijk om de achterstallige huur zullen vragen."

Het college van B en W heeft besloten dat - als de terrassen weer open kunnen - de ruimere en nieuwe terrassen in Diemen voor een langere tijd kunnen blijven bestaan.

Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje: "Ik ben uiteraard blij met dit nieuws, maar aan de andere kant denk ik: eerst zien, dan geloven. Als ons terras op 31 maart weer open mag zijn wij uiteraard afhankelijk van het weer. Wij hebben slechts een beperkt aantal plaatsen op ons terras. Ik verwacht dat veel mensen weer naar het terras willen. Ik denk dat wij dan met tijdsloten gaan werken. Dat betekent dat onze gasten een afspraak kunnen maken om op een bepaalde tijd ons terras te bezoeken. Ik ben ook benieuwd naar de regels die het kabinet dan zal afkondigen. De horecazaken zelf blijven gesloten, maar mogen onze gasten wel gebruikmaken van het toilet in de zaak?"

Peter Meijer van Le Bistro kijkt ook uit naar de heropening van zijn terras. "Ik kan niet wachten. Ik zou het liefst vandaag opengaan. Wij hebben op het terras ruimte voor zo'n veertig personen. En als het koud is of regent maken wij er een overdekt en verwarmd terras van. Uiteraard wacht ik af welke regels er gaan gelden."

Angelo Stassen, eigenaar van Grand Café Cheers, hoopt uiteraard ook op de heropening van het terras. "Wij hebben in de nieuwe situatie van het uitgebreide terras 100 stoelen. Maar ik wacht eerst af of de datum van 31 maart ook wordt gehaald en aan welke regels de horeca zich dan dient te houden."