Een stembureau tijdens eerdere verkiezingen.
Een stembureau tijdens eerdere verkiezingen.

Drie stembureaus zijn maandag en dinsdag al open voor risicogroepen

DIEMEN De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden op woensdag 17 maart plaats. De coronamaatregelen hebben uiteraard invloed op de verkiezingen.

Hoewel de verkiezingen officieel op woensdag 17 maart plaatsvinden zijn drie stembureaus ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Dat zijn de stembureaus in het gemeentehuis, in wijkcentrum het Noorderlicht in Diemen-Noord en in Huis van de Buurt ’t Kruidvat in Diemen-Zuid.

Risicogroepen

Deze extra openstelling is bedoeld voor inwoners van Diemen die behoren tot de risicogroepen, zoals mensen met hartklachten en longaandoeningen. Wie onder de risicogroepen valt, is te vinden op de website www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen.

Uiteraard wordt er in alle stembureaus voor gezorgd dat bezoekers en het personeel zich aan de coronamaatregelen kunnen houden, zoals de regel om 1,5 meter afstand te houden.

Per post stemmen

In verband met de coronamaatregelen kunnen inwoners van 70 jaar en ouder hun stem per post uitbrengen. Het stembiljet dient dan voor 12 maart 17.00 uur in een brievenbus van PostNL te zijn gedeponeerd. De stembiljetten kunnen sinds gisteren (woensdag 10 maart) ook worden afgegeven in gemeentehuis. De overige data waarop stembiljetten in het gemeentehuis kunnen worden ingeleverd zijn: 11, 12, 15 en 16 maart van 9.00 uur tot 17.00 uur en op 17 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Stembureaus

Mensen kunnen hun stem in de volgende stembureaus in Diemen uitbrengen: het gemeentehuis, Van Markenplantsoen (mobiel stembureau), Sociaal Cultureel Centrum De Schakel, NS-station Diemen-Centrum (mobiel stembureau), Sporthal Diemen (zaal 1), Sporthal Diemen (zaal 2), brede school Noorderbreedte (mobiel stembureau), wijkcentrum Noorderlicht (zaal 1), wijkcentrum Noorderlicht (zaal 2), parkeerplaats Venserkade/Loswal (mobiel stembureau), Sportcentrum Wethouder F.B. Duran (zaal 1), Sportcentrum Wethouder F.B. Duran (zaal 2), Huis van de buurt ‘t Kruidvat, Boschplaat (mobiel stembureau), Global Dance Centre, Our Campus Diemen-Zuid, NS-station Diemen Zuid (mobiel stembureau) en de kantine van korfbalvereniging DKV Victoria op Sportpark De Diemen. De stembureaus zijn van 7.30 tot 21.00 uur geopend.

Avondklok

De avondklok blijft tot 31 maart 04.30 uur van kracht. Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van maandagavond aangegeven op 17 maart soepel om te gaan met de avondklok. Mensen die vlak voor het sluiten van de stembureaus nog een stem uitbrengen en daardoor na 21.00 uur nog op straat zijn, krijgen geen boete. Dat geldt ook voor de medewerkers van stembureaus en de personen die op 17 maart aanwezig willen zijn bij het tellen van de stemmen.

Oproep

Burgemeester Erik Boog roept alle inwoners op om te gaan stemmen op 17 maart: "Maak gebruik van uw stemrecht. Het is belangrijk dat iedereen zijn stem laat horen en zich vertegenwoordigd voelt. Het stemrecht is het belangrijkste democratische recht wat wij hebben. Het is een verworvenheid die we als vanzelfsprekend zien. Maar we moeten onze democratische rechten blijven koesteren. Zeker in een tijd waarin we als samenleving zo onder druk staan."
Onder de corona-omstandigheden zijn er wat zaken anders geregeld. Burgemeester Boog: "Natuurlijk realiseer ik me dat deze verkiezingen anders zijn dan gebruikelijk, maar iedereen kan ervan verzekerd zijn dat we er ook in Diemen alles aan doen om het verkiezingsproces veilig en soepel te laten verlopen. Er zijn veel maatregelen genomen: zo zijn er meer stemlokalen dan anders, vragen we mensen een gezondheidscheck te doen, geldt er een mondkapjesplicht in een stembureau en zorgen we dat stemhokjes en -potloden ontsmet worden. Verder kunnen kwetsbare groepen al op 15 en 16 maart stemmen bij drie stembureaus in Diemen. Kiezers van 70 jaar en ouder hebben de mogelijkheid om per post te stemmen en de bewoners en medewerkers van De Diem en Berkenstede kunnen al op 15 maart in hun instelling terecht om te stemmen."

Hoge opkomst

"Juist omdat het belangrijk is dat zo veel mogelijk mensen meedoen aan de verkiezingen nemen we die maatregelen. Laten we samen zorgen voor een hoge opkomst in Diemen en laat uw stem niet verloren gaan. Elk stem telt en elke stem kan het verschil maken!", aldus Boog.