Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg.
Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. Foto: Tanja Holshauz

B en W: geen windmolens in Diemer Vijfhoek

DIEMEN Het college van B en W adviseert om de Diemer Vijfhoek en aangrenzende waterpartijen in het IJmeer te schrappen als zoekgebieden voor windmolens en zonne-energie.

Het Diemense college verwacht dat dit advies in de aankomende Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) van de energieregio Noord-Holland Zuid zal worden verwerkt. Het college heeft zich bij de afweging voor de Diemer Vijfhoek met name laten leiden door de combinatie van unieke natuur- en cultuurhistorische waarden in het gebied. Het college vindt de ligging van de Diemer Vijfhoek (waarin vrijwel ongerepte natuur samenkomt met het water) uniek voor de Diemerscheg. Het gebied valt onder het beschermingsregime van Natuur Netwerk Nederland (NNN), het IJmeer onder Natura 2000. Verder is het een rust- en broedgebied van vogels. Windturbines op deze plek hebben een buitenproportionele impact op trekvogels. Ook in de gesprekken met diverse bewoners- en natuurwerkgroepen en in het natuur- en landschapsadvies van de Natuur en Milieufederatie Noord Holland (NMH) en Vereniging voor Energiecoöperaties en Initiatieven Noord-Holland (VEI NH) zijn de unieke natuurwaarden van dit gebied bevestigd. Een andere belangrijke ruimtelijke beperking die het college heeft meegewogen is het beschermingsregime van de Stelling van Amsterdam. Fort Diemerdam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Rond het fort bevindt zich een schootcirkel die een groot deel van de Diemer Vijfhoek beslaat en ook onder het beschermingsregime valt. Daarnaast is de Diemer Vijfhoek onderdeel van de buitenring van de Stelling van Amsterdam.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: "We hebben in Nederland afgesproken om de klimaatverandering te stoppen. Hiervoor is het nodig om te stoppen met aardgas en energie op een duurzame wijze op te wekken. Iedere gemeente is gevraagd daaraan een bijdrage te leveren en te onderzoeken wat mogelijk is qua duurzame energieproductie. De gemeente Diemen voert in het kader van de regionale energiestrategie dus een landelijke en regionale opdracht uit. We onderzoeken nu of er mogelijkheden zijn voor de opwekking van zonnenergie en windenergie in Diemen. Dat is in deze fase onze opdracht. Niet meer en niet minder. We hebben niet het doel om zelf windmolens of zonnevelden te plaatsen. We hebben geen locaties voor windmolens bepaald. Op dit moment praten we over zoekgebieden waar misschien iets dergelijks mogelijk zal zijn. Na het vaststellen van de RES 1.0 door de gemeenteraad in juni gaan we de overgebleven zoekgebieden in Diemen verder verkennen."

Het gaat om zoekgebieden langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de A1 en de A9, in het Diemerbos en ook langs de spoorlijn. Ook langs de Gooiseweg wordt gekeken naar mogelijkheden voor zonne-energie. Het college van B en W denkt dat voor twee van de zoekgebieden een combinatie van het opwekken van zonne- en windenergie misschien mogelijk is. Dat zijn de gebieden tussen de A1 en de spoorlijn Diemen-Weesp. Door de verborgen ligging tussen alle zware infrastructuur in lijken deze gebieden kansrijk. Het natuur- en landschapsadvies (NMH - VEI NH) geeft aan dat de mogelijkheden voor het opwekken van windenergie in het Diemerbos wisselend worden beoordeeld. De natuurorganisaties zien geen mogelijkheden voor windenergie in het Diemerbos, behalve op enkele nader te bepalen plekken langs de snelweg, spoorlijn en het Amsterdam Rijnkanaal. Sikkes van den Berg: "De mening van de inwoners van Diemen zal een belangrijke factor zijn bij de afwegingen voor de locaties voor het opwekken van zonne- en windenergie. Voordat er in Diemen dus windmolens of zonnevelden geplaatst zouden kunnen worden, moeten we nog een lang proces doorlopen met onderzoek, participatie, meerdere momenten van formele inspraak en mogelijkheden voor bezwaar of beroep. Op dit moment is er nog niets beslist over windmolens en zonnevelden in Diemen. De gemeente blijft daarom ook graag in gesprek met de inwoners en belanghebbenden over het proces, de rol van de gemeente en de zorgen bij onze inwoners. Het is daarbij van belang dat dat open en transparant gebeurt op basis van de feiten."

De gemeenteraad van Weesp besloot vorige maand om in die gemeente geen zoeklocatie voor windmolens en zonnevelden aan te wijzen. Sikkes-van den Berg: "Als we op basis van draagvlak, feiten en verifieerbare onderzoeken de afweging maken dat er geen locaties voor het opwekken van wind- of zonne-energie zijn te vinden in Diemen, dan is dat ook een uitkomst. Maar om nu al te zeggen dat het in Diemen niet kan, gaat ons te ver. Als iedere gemeente dat doet, gaat Nederland er niet in slagen om de doelstellingen te halen om de klimaatverandering te stoppen."