Kinderen maken gebruik van het pontje.
Kinderen maken gebruik van het pontje. Foto: Ralf Groot

Banjerbossie in Diemerbos wordt opgeknapt

Speelbos Banjerbossie in het Diemerbos wordt opgeknapt en vernieuwd. Het speelbos wordt nog aantrekkelijker voor kinderen. Boswachter Anne Voorbergen vertelt over de werkzaamheden.

DIEMEN Anne Voorbergen is boswachter bij het team Gooi en Kennemerland van Staatsbosbeheer. Zij is onder andere werkzaam als boswachter Publiek van het Diemerbos en is regelmatig in het bos in Diemen te vinden.

Het Diemerbos is in de jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd. Door de jaren heen zijn steeds meer mensen het Diemerbos gaan bezoeken. Sinds het voorjaar van 2020 is het bos nog meer in trek bij natuurliefhebbers en recreanten. Dit heeft te maken met de opening in mei 2020 van proeflokaal House of Bird en de coronacrisis. Die is voor veel mensen aanleiding geweest om te gaan wandelen, hard te gaan lopen of te gaan fietsen in de natuur. Het Diemerbos is uitstekend bereikbaar en trekt niet alleen bezoekers uit Diemen, maar ook uit plaatsen in de regio.

Anne Voorbergen: "Het bos is zo'n dertig jaar oud en daarom was het nodig om een aantal zaken te vernieuwen. De afgelopen maanden zijn er nieuwe bruggen aangelegd en ook zijn er veel nieuwe bankjes geplaatst. Die bankjes waren versleten door het intensieve gebruik. Er zijn ook diverse oevers opgeknapt. Die oevers waren beschadigd. Die schade is veroorzaakt door honden. Als honden uit het water op de oever klimmen maken zij intensief gebruik van hun poten. Dit leidt tot schade aan de oevers."

We starten de wandeling bij de ingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg in Diemen. We passeren proeflokaal House of Bird dat net als de andere horecazaken in Nederland gesloten is vanwege de coronamaatregelen. Klanten kunnen wel bij House of Bird terecht voor een afhaalservice. Het personeel ziet erop toe dat de coronaregels worden nageleefd.

We lopen een stuk verder door het Diemerbos en komen aan bij een van de ingangen van speelbos Banjerbossie. Even voor de duidelijkheid: het is niet toegestaan om met de hond in het Banjerbossie te verblijven. De afgelopen maanden zijn diverse speelgelegenheden in het Banjerbossie opgeknapt of vervangen. Anne wijst op een eilandje in het bos. "Die houten libelle wordt binnenkort verplaatst en op het eilandje komt een treurberk te staan."

We lopen langs een aantal houten boomstammen die in een halve cirkel verticaal in de grond staan. Anne vertelt dat het een xylofoon betreft. Zij pakt een stevige tak en slaat op de metalen elementen op de boomstammen. Er klinkt muziek. "De xylofoon is populair. Dat geldt ook voor de kabelbaan en het pontje. Daar spelen dikwijls veel kinderen."

Bruggen en bankjes in Diemerbos zijn afgelopen periode vervangen

Er is onlangs een klimparcours in het Diemerbos aangelegd. Kinderen kunnen zich daar heerlijk uitleven en via stenen het water oversteken. Het is wel belangrijk om goed uit te kijken, want je ligt zo in het water.

Anne: "In het klimparcours ligt het 'amfitheater'. Kinderen kunnen er op de stenen of boomstammen gaan zitten en bijvoorbeeld een les in de natuur krijgen. Er worden binnenkort ook insectenhotels aangelegd. Die zijn ook uitstekend te gebruiken voor educatie. Er komen ook fruitbomen in het Banjesbossie. Daar kun je onder meer appels van plukken."

Zij vertelt dat er bij de vernieuwing van het Banjerbossie gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen die lang meegaan. De provincie Noord-Holland betaalt de opknapbeurt van het Banjerbossie en de nieuwe bruggen en bankjes. De oevers zijn met geld uit het Beheerfonds Diemerbos hersteld.

Het Diemerbos wordt dikwijls gebruikt om verjaardagsfeestjes van kinderen te vieren. Ook is het bos geschikt voor het geven van schoollessen "Wij hopen dat steeds meer basisscholen in Diemen met de leerlingen naar het Diemerbos gaan en daar lessen gaan geven."

De werkzaamheden in het Banjerbossie zijn volgens de planning in de loop van het voorjaar klaar. Staatsbosbeheer wil dit in het najaar of volgend jaar gaan vieren. "We denken momenteel na over verschillende mogelijkheden. We willen iets organiseren waar de kinderen veel plezier aan beleven. Een van de ideeën is een 'Diemerbosbeleefweek'.

Anne Voorbergen in het Banjerbossie.