Kinderen glijden naar beneden.
Kinderen glijden naar beneden. Foto: Trudy Kroese

Genieten van een 'ouderwetse' winter met een dik pak sneeuw

Winterliefhebbers worden op hun wenken bediend. Zij kunnen genieten van de sneeuw. De schaatsliefhebbers hopen dat zij op natuurijs kunnen schaatsen. Helaas gaat de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub niet open.

DIEMEN Liefhebbers van een flink pak sneeuw en ijs hebben er lang op moeten wachten, maar zondag was het dan eindelijk zover. Koning Winter keerde terug, en hoe!

Na een lange tijd (we tellen die paar dagen in januari dat er een dunne laag sneeuw lag maar even niet mee) was Diemen zondagmorgen bedekt met een dik pak sneeuw. Winterstorm Darcy zorgde ervoor dat de temperaturen enigszins Siberisch aanvoelden. Het bleef de hele dag en een groot deel van de avond sneeuwen. Ook maandag sneeuwde het een groot deel van de dag.

Dat het erg koud was maakte veel inwoners van Diemen niets uit. Zij gingen naar buiten om van het winterse weer en de aparte sfeer te genieten. Ze maakten een wandeling, namen deel aan een sneeuwballengevecht of maakten sneeuwpoppen. In een enkel geval werd er zelfs een iglo gebouwd. Veel kinderen maakten een ritje op de slee. Uiteraard trokken veel mensen de natuur in.

Wie zich buiten waagde had uiteraard voorzorgsmaatregelen genomen: warme kleding aangetrokken en in de tas of rugzak zat een thermoskan met warme drank. Chocolademelk voor de kinderen en koffie of glühwein voor de volwassenen. Het mondkapje bewijst tijdens deze koude periode zijn waarde: het beschermt tegen kou en wind. De weersomstandigheden hadden grote invloed op het openbare leven. De trams en bussen reden tot woensdag niet, metro's reden volgens een aangepaste dienstregeling en bussen hadden dikwijls vertraging. Koning Winter zorgde er ook voor dat de basisscholen een dagje langer dicht moesten blijven. Doordat het openbaar vervoer maandag niet reed, konden veel leerkrachten de school niet bereiken.

En nu maar hopen dat er op natuurijs kan worden geschaatst.










j

Op de slee door een fraai deel van Diemen.
Sneeuwballengevecht: een voltreffer.
Plezier in de sneeuw.
Bewoner Diemen-Noord bouwt iglo.