Ook bij Maasdam IJzerwaren kunnen artikelen worden afgehaald.
Ook bij Maasdam IJzerwaren kunnen artikelen worden afgehaald.

Click & Collect helpt ondernemers een beetje

Klanten die artikelen bij niet-essentiële winkels willen kopen, kunnen die nu via internet of per telefoon bestellen en later afhalen.


DIEMEN Winkels die door het kabinet als niet-essentieel zijn aangewezen, zijn al sinds half december gesloten.

Een aantal ondernemers met een niet-essentiële zaak startte al snel met een bezorgservice. Klanten kunnen artikelen per e-mail en telefoon bestellen, via een Tikkie betalen en krijgen die vervolgens thuisbezorgd door personeel van de zaak. De ondernemers houden op deze wijze contact met hun klanten en verdienen wat geld. Het gaat in de meeste gevallen om een fractie van hun reguliere omzet.

Diverse winkels in Diemen hanteren sinds woensdag het systeem van click & collect. Klanten kunnen artikelen via e-mail en vaak ook per telefoon bestellen en die vervolgens op een overeengekomen tijdstip afhalen bij de deur van de winkel. Zij mogen niet naar binnen. Er moet minimaal vier uur zitten tussen het moment van bestellen en afhalen. Dit om funshoppen te voorkomen.

De modewinkels en schoenenwinkels behoren tot de branches die hard zijn getroffen. Zij hebben toch al veel last van de concurrentie van internet. Veel mensen die een paar schoenen of een nieuwe broek willen kopen gaan die eerst in de winkel passen en besluiten dan pas tot aankoop. Doordat de niet-essentiële nog steeds gesloten zijn is dat niet mogelijk.

Anja van Diemen van Basic Line: "Wij hebben een kraampje voor de zaak geplaatst waar klanten de kleding die zij telefonisch of via e-mail hebben besteld kunnen afhalen. Wij verkopen onze wintercollectie tegen een korting van 50 procent. Veel klanten weten hun eigen maat, maar als zij die niet weten kunnen zij een foto naar ons sturen. Mijn collega en ik kunnen dan zien welke maat iemand heeft. Dat kunnen wij door onze ervaring goed inschatten. En als mensen toch nog twijfelen kunnen zij de kleding die zij hebben besteld mee naar huis nemen. En als de kleding niet past kunnen zij die terugbrengen."

Zij is blij dat de mogelijkheden voor niet-essentiële winkels zijn verruimd. "Maar het houdt natuurlijk niet over, maar iets is beter dan niets. Ik hoop dat wij weer snel helemaal open kunnen."

Niet-essentiële winkels zijn al sinds half december gesloten

Ook klanten van Maasdam IJzerwaren kunnen bij de zaak terecht voor click & collect. Eigenaar Jelle Maasdam: "Klanten kunnen hun artikelen via internet en telefonisch bij ons bestellen. Wij hebben overigens geen webshop. Wij maken dan een afspraak met de klant over het tijdstip waarop zij artikelen kunnen afhalen. Wij hebben voor de winkel een stand staan waar de artikelen kunnen worden afgehaald. En om teleurstellingen te voorkomen: wij verkopen geen sleeën meer. Die zijn uitverkocht. Wij slijpen momenteel ook schaatsen. Dat is toegestaan omdat het onder reparatiewerkzaamheden valt. Mensen kunnen hun schaatsen bij de stand afgeven en een dag later op een afgesproken moment weer afhalen."