College stemt in met nieuw systeem voor woonruimte-verdeling

DIEMEN Actief woningzoekenden en mensen met dringende omstandigheden moeten meer kansen krijgen om een sociale huurwoning te vinden. Vijftien colleges van B en W in de regio Amsterdam, waaronder Diemen, hebben hiertoe besloten.

Het nieuwe beleid wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden. De gemeenteraad van Diemen neemt op 25 maart een besluit of ze de nieuwe woonruimteverdeling omarmt. Als de gemeenteraden akkoord gaan dan is de verwachting dat de nieuwe woonruimteverdeling medio 2022 in gaat.

Op dit moment worden sociale huurwoningen van corporaties toegewezen op basis van inschrijfduur of aan iemand met een urgentieverklaring. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is in de hele regio langer dan tien jaar.

Omdat sociale huurwoningen schaars zijn en urgenties alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden verleend, is er een groep woningzoekenden die dringend een woning nodig heeft, maar daar geen kans op maakt. In het nieuwe systeem moeten mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod komen.

Lex Scholten, wethouder Wonen in Diemen: "Ik ben blij met deze nieuwe woonruimteverdeling. Het was een complexe puzzel waar we vanaf 2018 aan hebben gewerkt. Het gaat de mensen helpen die dringend op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Zij krijgen meer kans om een woning te vinden.”

Met een nieuw puntensysteem is de wachttijd (inschrijfduur) niet meer leidend, maar gaan ook situatiepunten en zoekpunten een rol spelen. Door meer te zoeken kunnen extra punten worden opgebouwd.

2