Daling woninginbraken en straatroven

DIEMEN Er zijn in 2020 in Diemen minder woninginbraken en straatroven in Diemen gepleegd. Wel was er een toename van fraudezaken.

Het aantal geregistreerde woninginbraken en straatroven in Diemen is vorig jaar weer verder gedaald. Vorig jaar waren er 85 woninginbraken tegen 109 in 2019. Het aantal straatroven daalde van 28 in 2019 naar 15 in 2020. Dit blijkt uit de politiecijfers die door de Nationale Politie gepubliceerd zijn. Een opvallende stijging is te zien bij het aantal geregistreerde fraudezaken. Dit is een landelijke trend. Bij een aantal misdrijven laten de politiecijfers voor 2020 een daling zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Naast de daling van het aantal woninginbraken en straatroven was er ook minder sprake van diefstal van motorvoertuigen, diefstal vanuit schuren/boxen/garages, zakkenrollerij, vernielingen, overvallen en inbraak bij bedrijven.

Een toename ten opzichte van 2019 was onder meer te zien bij fraude, bedreigingen, diefstal van (brom)fietsen, mishandeling en overige vermogensdelicten. Vooral fraude tussen burgers en bedrijven onderling nam toe. In 2020 waren er 258 registraties tegen 174 in 2019. Ook cybercrime nam toe van 10 naar 36 gevallen. Deze cijfers kunnen verklaard worden uit de grote toename van fraude en oplichting via het internet en diensten als WhatsApp.

2