De haringzaak en de bloemzaak.
De haringzaak en de bloemzaak.

Terrein rondom Sint Petrus' Bandenkerk wordt heringericht

DIEMEN De gemeente gaat het terrein rondom de kerk Sint’ Petrus Banden herinrichten. De ondernemers Johan van Leijenhorst van de haringzaak en Rick Moen van bloemenzaak Mooi! By Rick en het bestuur van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden zijn zeer te spreken over het ontwerp.

De gemeente heeft in overleg met het bestuur van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus’ Banden een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het terrein rondom de kerk. Het voorplein voor de kerk en het parkeerterrein naast de kerk zijn eigendom van de rooms-katholieke parochie.

De herinrichting van het terrein rondom de kerk maakt deel uit van de werkzaamheden rond de Oost-West As. De gemeente laat weten dat het terrein rondom de kerk een mooie groene inrichting krijgt die qua uitstraling en sfeer past bij de Oost-West As. Voor de werkzaamheden en nieuwe inrichting van het gebied is het nodig om op sommige plekken bomen en groen te verwijderen. Daarvoor komt minstens evenveel groen terug in de nieuwe inrichting.

De ondernemers Johan van Leijenhorst (haringzaak) en Rick Moen (bloemenzaak Mooi! By Rick) krijgen een nieuwe plek in een groenperk. Ook het Jezusbeeld, dat op de huidige plek blijft staan, komt in een mooi perk en wordt ’s avonds uitgelicht. Het blijft mogelijk om dicht bij de kerk te parkeren als dat nodig is; op de openbare parkeerplaats blijven vijf parkeerplaatsen minder over.

Van Leijenhorst en Moen zijn zeer tevreden over de plannen voor de herinrichting van het plein. Hun zaken verhuizen volgens de plannen enkele meters naar achteren. Dit is mogelijk omdat een deel van het parkeerterrein naast de kerk verdwijnt en deel van het plein gaat uitmaken. De zaken van Van Leijenhorst en Moen komen verder van het fietspad af te liggen. Dit leidt tot meer ruimte voor de twee ondernemers.

Rick Moen plaatst voor zijn zaak altijd bloemen en planten. Die zorgen voor een leuke en gastvrije sfeer.

Ondernemers en parochie zijn blij met het ontwerp

De haringkraam van Johan van Leijenhorst heeft ook wel de functie van een ontmoetingsplaats. Klanten bestellen een visje en eten die vervolgens voor de zaak op terwijl zij onderling de laatste nieuwtjes doornemen. Dit is helaas op dit moment niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen.

De gemeente is bezig met de afronding van de werkzaamheden voor de Oost-West As. De boulevard aan de overkant van het plein krijgt een groene uitstraling. Er komen kleurige vaste planten, nieuwe bomen en een groot zitelement. In de Weespertrekvaart wordt later dit jaar een vlonder geplaatst die vanaf de boulevard bereikt kan worden.

Er wordt in maart begonnen met de uitvoering van de werkzaamheden.