Ook in Diemen is een tekort aan sociale huurwoningen.
Ook in Diemen is een tekort aan sociale huurwoningen. Foto: Trudy Kroese

Nieuw systeem voor zoeken naar sociale huurwoning

Vervolg van voorpagina.

Huishoudens in dringende omstandigheden kunnen naast actief zoeken ook nog situatiepunten krijgen.

Het gaat om gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, mensen die net een relatie hebben beƫindigd en kinderen hebben en thuiswonende kinderen in een problematische situatie. Deze categorieƫn komen voort uit een groot onderzoek naar de mening van de bewoners uit de regio over de woonruimteverdeling.

Uiteindelijk bepaalt het totaal aantal punten welke woningzoekende de sociale huurwoning toegewezen krijgt. Daarnaast moeten woningen duidelijker worden aangeboden, kunnen punten worden afgetrokken als iemand bij een bezichtiging niet komt opdagen en kunnen urgenten direct naar een woning worden bemiddeld.

In de komende twee maanden gaan de gemeenteraden van de vijftien gemeenten zich buigen over de nieuwe woonruimteverdeling. Als de gemeenteraden akkoord gaan, wordt het beleidsvoorstel verwerkt in de gemeentelijke huisvestingsverordeningen. De gewijzigde verordeningen worden naar verwachting medio 2021 vastgesteld in de gemeenteraden. De verwachting is dat de nieuwe woonruimteverdeling medio 2022 in kan gaan.

Alle informatie over het voorstel is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.