De actie in Diemen.
De actie in Diemen.

Comité Schone Lucht blijft knokken tegen komst biomassacentrale

DIEMEN Fenna Swart van Comité Schone Lucht is blij met de opkomst tijdens de actie van Comité Schone Lucht in Diemen die zaterdagmiddag werd gehouden.

Swart: "Er zijn zo'n 25 belangstellenden geweest. Wij zijn na overleg met de handhavers van de gemeente Diemen na een klein uur vertrokken van het plein voor het gemeentehuis en hebben toen een rondrit door Diemen en plaatsen in de regio gemaakt."

Het voornemen van Vattenfall om in Diemen een biomassacentrale te bouwen is al lange tijd onderwerp van discussie. Er is onder inwoners van Diemen en plaatsen in de regio zoals Amsterdam, Weesp en Muiden veel verzet tegen de bouw van de biomassacentrale. De campagne StopVattenfall eindigde op maandag 1 februari bij de Rechtbank Haarlem. Daar vond die dag de rechtszitting tegen de omgevings- en natuurvergunning van de biomassacentrale plaats. Comité Schone Lucht, Mobilisation for the Environment en Natuurmonumenten hebben beroep tegen beide vergunningen aangetekend. Swart: "Het was vooral een technisch verhaal over procedures en dergelijke. De rechter vroeg wel aan vertegenwoordigers van Vattenfall of zij op de hoogte waren van de brede weerstand van de bewoners tegen de mogelijke bouw van een biomassacentrale. De uitspraak van de rechter is op zijn vroegst over zes weken, maar wij houden rekening met een periode van zes maanden omdat het een complexe materie is."

De gemeente is geen voorstander van de bouw van deze biomassacentrale. "De hele gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen de bouw en ook inwoners zijn duidelijk tegen deze centrale. In 2019 is de gemeenteraad met grote tegenzin akkoord gegaan met het afgeven van een zogenaamde Verklaring van geen bedenkingen. Die term is misleidend. Het betekent geenszins dat de gemeente geen bedenkingen had. Zo’n verklaring is deel van een voorgeschreven procedure en vraagt toetsing van een plan aan een aantal ruimtelijke criteria. De gemeente zag helaas geen juridische ruimte om die verklaring te weigeren. Als dat mogelijk zou zijn geweest, hadden we dat gedaan. Het hele dossier is te lezen op de website van de gemeente (www.diemen.nl/Onderwerpen/Biomassacentrale). De kwestie is nu in een juridisch traject beland, maar eigenlijk is het een politieke zaak. Het Rijk maakt de aanvraag van zo’n centrale mogelijk en als de vergunningaanvraag aan de regels voldoet heeft de gemeente of de provincie geen speelruimte meer. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij het Rijk. Daar moet een andere keuze worden gemaakt om dit soort centrales tegen te houden. Wij hebben daar vorig jaar de Tweede Kamer in een brief ook toe opgeroepen. Uiteraard heeft Vattenfall ook een eigen verantwoordelijkheid. Als je ziet hoeveel weerstand er is tegen deze biomassacentrale dan zou ik me goed voor kunnen stellen dat een bedrijf daar rekening mee houdt. Ze kunnen die aanvraag natuurlijk gewoon intrekken. Als gemeente roepen we daarom zowel het Rijk als Vattenfall op om actie te ondernemen. Niemand wil deze centrale, dus het lijkt ons een goede zaak om daar niet mee door te gaan. Het Rijk kan maatregelen nemen of Vattenfall kan de aanvraag intrekken", aldus een woordvoerder van de gemeente.