Impressie van De Omval met de uitbouw.
Impressie van De Omval met de uitbouw. Foto: Artist Impression: PPHP

Deze maand besluit verhuizing bibliotheek naar De Omval

DIEMEN De gemeenteraad neemt deze maand een besluit over het verstrekken van een krediet van bijna 4 miljoen euro voor de verhuizing van de bibliotheek (OBA Amsterdam) naar De Omval. De gemeenteraad praat vanavond tijdens de informatieve raadsvergadering over het voorstel.

Het krediet van de gemeenteraad is onder meer nodig om Theater de Omval te verbouwen en uit te breiden. De Omval krijgt een uitbouw die op een deel van het parkeerterrein achter het gebouw komt te liggen. Hiervoor moeten 15 van de 70 parkeerplaatsen verdwijnen. Michiel Hatenboer is zakelijk directeur van Theater de Omval. Hij geeft aan de hand van schetsen uitleg over hoe het gebouw eruit kan gaan zien. Bezoekers van De Omval en de bibliotheek maken ook in de toekomst gebruik van de huidige ingang. Op de plek waar nu de studio van de lokale omroep Studio DMN is gevestigd, komt een BoekStart-hoek van de bibliotheek. Die is gericht op kinderen. Bezoekers lopen vervolgens door en komen bij de entree van de bibliotheek. De OBA krijgt twee verdiepingen in de uitbouw. Een deel van de bibliotheek komt in de ruimte waar nu de kantoren zijn gevestigd en een deel in de nieuwe uitbouw. In de uitbouw komt ook een kleine theaterzaal met plek voor 66 bezoekers. Ook die zaal zal uit twee verdiepingen bestaan. Op de derde verdieping van de uitbouw komen de kantoren, de kleedkamers en een vergaderzaal.

Hatenboer: "Wij gaan Grand Café Blauw aantrekkelijker maken. In het raam aan de voorkant komt een schuifpui. Die kan bij mooi weer worden opengedaan en zal voor een betere verbinding met het terras zorgen. Er komt ook nieuwe, lichtere vloerbedekking. Wij gaan met de komst van de bibliotheek de openingstijden van het café en het terras verruimen. In de zomer gaan we dan niet meer dicht. Met de twee grootste cultuuraanbieders van Diemen in één gebouw kan De Omval zich nog beter ontwikkelen als bruisend cultureel centrum. Theater de Omval wordt met de komst van de bibliotheek nog belangrijker als ontmoetingsplek."

De verbouwing van De Omval heeft gevolgen voor een aantal huidige gebruikers van het pand. Welzijn Diemen verhuist van de begane grond naar de tweede verdieping van het huidige gebouw. De welzijnsorganisatie krijgt daar een mooie ruimte aan de voorkant. Studio DMN krijgt op de tweede verdieping een nieuwe studio en Muziekschool Diemen krijgt op die verdieping de beschikking over een aantal eigen lokalen. Hatenboer: "Wij zijn blij dat er in het gebouw een tweede theaterzaal met 66 zitplaatsen komt. Overdag zal die zaal in gebruik zijn bij de bibliotheek. Wij gaan daar voornamelijk films vertonen. In de periode voor corona programmeerden wij ruim 150 filmvertoningen en 75 theatervoorstellingen per jaar. De nieuwe kleine zaal geeft ons de gelegenheid om nog meer films te programmeren. De theatervoorstellingen blijven in de grote zaal plaatsvinden. Daar zijn 180 zitplaatsen. Als de grote zaal niet meer wordt gebruikt voor films is daar meer ruimte voor andere activiteiten."

Architect Sjoerd Soeters, die in 1991 ook het huidige theatergebouw ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding. Verantwoordelijk wethouder Jeroen Klaasse is blij dat hiermee een nog completere culturele huiskamer in het centrum van Diemen gecreëerd kan worden. “Wat ook zwaar meegewogen heeft, is het prijskaartje dat aan het project hangt. De bibliotheek gaat, in tegenstelling tot nu, huur betalen aan de gemeente. Daarmee wordt een groot deel van de investering in de gemeentelijke begroting gedekt.”

Naar verwachting begint de verbouwing van De Omval rond de zomer en kan het vernieuwde gebouw aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 worden ingericht. Tijdens de verbouwing zullen de activiteiten zo veel mogelijk blijven doorgaan.

Martin Berendse, directeur van de OBA, is enthousiast over de verhuizing naar De Omval: "Wij lopen in het huidige gebouw van de bibliotheek in Diemen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan. Dit gebouw is geschikt voor activiteiten van een bibliotheek in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Maar niet voor educatieve activiteiten en ontmoeting en debat. De bibliotheek verhuist naar De Omval, waar andere culturele activiteiten plaatsvinden. Er zijn theateroptredens, er worden films vertoond en ook de lokale omroep is er gevestigd. Ik ben ervan overtuigd dat het theater, de bibliotheek en andere gebruikers van het gebouw elkaar zullen versterken. 1 +1 wordt in dat geval 3. Er zal sprake zijn van een kruisbestuiving. Wij zijn enorm blij dat wij dit project samen met De Omval in Diemen kunnen doen. Het biedt veel mogelijkheden. In de hal van het gebouw komt bijvoorbeeld een leestafel. Deze samenwerking heeft voor de OBA veel voordelen. Het zal ervoor zorgen dat bezoekers van het gebouw makkelijker de bibliotheek binnenstappen."

Hij verwijst naar een zeer geslaagde samenwerking in Amsterdam. "Wij zitten op het Cullinanplein in de Diamantbuurt samen in een gebouw met het voormalige Ostadetheater: CC Amstel. Die samenwerking verloopt uitstekend. Je ziet daar dat de functies elkaar versterken."