Drie jaar cel voor plaatsen handgranaat Diemerplein

DIEMEN Een 22-jarige man is veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het plaatsen van een op scherp staande handgranaat in restaurant Bammy’s Wok op het Diemerplein in februari 2020. De dader bracht daarmee omwonenden in levensgevaar, zegt de rechtbank Amsterdam.

De man reed in de nacht van 3 op 4 februari 2020 samen met een ander op een scooter naar het wokrestaurant op het Diemerplein. Ze sloegen een raam kapot met een baksteen en plaatsten een handgranaat op de deurmat van het restaurant. De veiligheidspin van de granaat was verwijderd en de beugel was vastgemaakt met tape, waardoor er een groot risico op ontploffing was. Een ontploffing met een reële kans op slachtoffers. Volgens een deskundigenrapport zouden binnen een straal van tien meter doden kunnen zijn gevallen, zoals de bewoners van de woningen boven het restaurant. De baksteen die is gebruikt om het raam in te gooien, leidde door een dna-match naar de dader. Hij werd eerder al veroordeeld, onder meer voor een geweldsdelict. Hij wilde niets kwijt over zijn motief, maar zegt zijn leven te hebben gebeterd en niet meer met criminele contacten om te gaan. Bammy’s Wok is in maart 2020 op last van burgemeester Erik Boog gesloten.


Lockdown

Vervolg van voorpagina.

Het kabinet heeft ook bekendgemaakt dat niet-essentiële winkels vanaf 10 februari open mogen voor het afhalen van bestellingen. Klanten mogen alleen online of telefonisch bestellingen doorgeven. De overige maatregelen van de lockdown blijven tot minstens 2 maart van kracht. Dit betekent dat de middelbare scholen en het hoger onderwijs gesloten blijven. Dit geldt ook voor de horeca, theaters, bioscopen, pretparken, musea en binnensportaccommodaties. De regel om dagelijks thuis maximaal 1 persoon te ontvangen blijft ook van kracht (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Dit geldt ook voor het advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Het is nog niet zeker of de avondklok met ingang van woensdagmorgen 10 februari wordt beëindigd. Het kabinet laat dit afhangen van een advies van het OMT (Outbreak Management Team).