Het monument aan de Muiderstraatweg.
Het monument aan de Muiderstraatweg.

Herdenkingsmonument Muiderstraatweg wordt opgeknapt

DIEMEN Het herdenkingsmonument aan het einde van de Muiderstraatweg wordt opgeknapt. Vanaf maandag 8 februari zullen het kruis en de gedenksteen daarom tijdelijk elders veilig worden opgeslagen. Voor de nationale dodenherdenking op 4 mei zal het werk afgerond en het kruis en gedenksteen weer teruggeplaatst zijn.

Het herdenkingsmonument ligt aan de Muiderstraatweg, even voorbij de ingang van de parkeerplaats bij de entree van het Diemerbos.

De opknapbeurt is nodig omdat de damwand achter het monument in slechte staat is. De damwand wordt vervangen, de bestrating weer netjes aangelegd en de beplanting bij het monument vervangen. Voordat de gedenksteen en het kruis worden teruggeplaatst, krijgt het kruis een nieuw laagje verf.

Achtergrond

Het herdenkingsmonument is na de Tweede Wereldoorlog opgericht op de plek waar op 6 januari 1945 vijf personen werden gefusilleerd. Dit was een vergelding voor een door het verzet gepleegde sabotage-actie op de spoorlijn.

Namen van slachtoffers

Op de gedenksteen, die op 4 mei 2014 door de toenmalige burgemeester Amy Koopmanschap en ex-burgemeester Bob de Hon onthuld werd, staan de namen van de slachtoffers. Het gaat om Cornelius van den Brink, Luitje Bakker, Hendrik Swart, Marinus Smit en Petrus Pijpers. Zij zijn begraven op de erebegraafplaats in Overveen.

Onderzoek

Oud-burgemeester De Hon achterhaalde hun namen. Hij heeft hiervoor intensief onderzoek verricht in diverse archieven. De Hon heeft in het verleden over de resultaten van zijn onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift van de Historische Kring Diemen (HKD).

Vergeldingsmaatregel

De vijf jonge mannen werden op die plek gefusilleerd als vergeldingsmaatregel voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Die aanslag vond plaats vlak bij de plek waar de mannen door de Duitsers werden doodgeschoten. De vijf mannen hadden geen van allen iets te maken met de aanslag die het verzet op de spoorlijn had gepleegd. De mannen zaten gevangen vanwege andere verzetsdaden. De Duitse bezetters executeerden na elke daad van het verzet gevangen verzetsmensen.

Overdiemerweg

Er was al eerder een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort gepleegd, in december 1944. Als represaillemaatregel fusilleerden de Duitsers toen vijf gevangenen op de Overdiemerweg. Ook daar staat een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan deze slachtoffers.

De Kersenboom

De leerlingen van De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep hebben het oorlogsmonument aan de Overdiemerweg geadopteerd. Het monument is van de gemeente, de school zorgt er met de leerlingen voor dat het er verzorgd uitziet.