Invloed van giften op uitkering bijstand

Vervolg van voorpagina.

Dat gaat naast eigen inkomsten ook om wijzigingen in de woonsituatie of als iemand structureel buiten Diemen woont.

Een pakket van de voedselbank heeft geen invloed op de hoogte van de uitkering.

Sancties

Soms wordt onbedoeld niet aan de verplichtingen voldaan. Daar kunnen, volgens de wet, sancties op staan. Het college van B en W heeft soms de vrijheid om daarbij rekening te houden met de situatie en omstandigheden. Zo kijkt het college naar de verwijtbaarheid, of het bijvoorbeeld de eerste keer is en of er sprake is van schuldhulpverlening.

Het college is terughoudend in het opleggen van boetes en zou in bepaalde gevallen nog meer vrijheid willen voor het maken van een lokale afweging. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Hierover is nu landelijke discussie. Er worden ongeveer drie boetes per jaar opgelegd in Diemen.

Ingewikkeld

"De wet is voor sommige mensen ingewikkeld en als het - soms onbedoeld - misgaat kunnen de sancties streng zijn. Dat is terecht als er sprake is van bewust misbruik van de uitkering.Maar de gemeente heeft daarbij altijd oog voor de situatie van de cliƫnt zodat de regels en eventuele sancties niet onevenredig zwaar uitpakken. Elke situatie is uniek en verdient een zorgvuldige afweging", aldus het college.

Ontoereikend

Het college constateert ook dat de bijstand in de praktijk voor levensonderhoud soms ontoereikend is. Bijvoorbeeld bij financiƫle tegenslag of onvoorziene omstandigheden. Mensen worden daarom geholpen bij het vinden van werk. En als het nodig is, wordt kosteloze schuldhulp aangeboden. De hoogte van de uitkering is een zaak van de landelijke politiek.

Het college moedigt de Diemense fracties - die zich geroepen voelen - aan actief bij te dragen aan dit maatschappelijke vraagstuk en waar mogelijk invloed uit te oefenen via de eigen landelijke kanalen.

Consulent

Mensen die een uitkering ontvangen en daarover vragen hebben, kunnen contact opnemen met hun consulent.