Gemeenteraad vergadert niet in gemeentehuis.
Gemeenteraad vergadert niet in gemeentehuis. Foto: DiemerNieuws

Gemeenteraadsleden: digitaal vergaderen is second best

De gemeenteraad vergadert sinds vorig jaar maart digitaal. De raadsleden zijn er aan gewend, maar verlangen terug naar fysieke vergaderingen.

DIEMEN - Brigitte Wielage is fractievoorzitter van de VVD en lid van het presidium van de gemeenteraad. Zij vindt dat de digitale vergaderingen goed verlopen.

Wielage: "We vergaderen nu bijna een jaar digitaal en ik vind dat het goed gaat. Dat merk ik ook als ik voorzitter ben tijdens informatieve vergaderingen van de gemeenteraad. Digitaal vergaderen is efficiënt. De raadsleden hoeven niet naar het gemeentehuis te komen en dat kan vooral prettig zijn voor mensen die toch al druk bezet zijn, bijvoorbeeld met hun werk. Tijdens een raadsvergadering houd ik via WhatsApp contact met de andere leden van onze fractie. En tijdens een schorsing kunnen we telefonisch met de andere fracties overleggen of een aparte MS Teams-vergadering aanmaken. Ik merk dat de fracties van tevoren meer contact hebben dan voorheen. Zij willen vaak bepaalde zaken, zoals amendementen en moties, vast afstemmen omdat er geen fysiek contact is."

De VVD houdt elke maandagavond een fractievergadering. "Die vergaderingen vinden ook digitaal plaats. Wij nodigen regelmatig inwoners van Diemen uit om mee te praten tijdens onze digitale fractievergaderingen. Ook overleggen wij dan soms met collega's in de regio. Ik vind dat wel prettig, want je hoeft niet op de fiets of in de auto te stappen om een collega in Amsterdam of Weesp te bezoeken."

Wielage ziet ook nadelen. "Digitaal vergaderen is natuurlijk second best. Tijdens een fysieke vergadering heb je meer oogcontact met elkaar. Na afloop van een vergadering gaan we meestal iets drinken in Grand Café Blauw in De Omval. Dat mis ik wel. We zijn het soms inhoudelijk niet met elkaar eens. Maar we kunnen dan na afloop van de vergadering met elkaar een drankje drinken. Dat zorgt ervoor dat de persoonlijke verhoudingen goed blijven. Ik vind het ook vooral voor insprekers belangrijk dat er in de toekomst weer fysieke vergaderingen worden gehouden. Het is voor sommige insprekers misschien lastig om aan een digitale vergadering deel te nemen. We moeten de drempel voor insprekers zo laag mogelijk houden."

Wim Advokaat van Ons Diemen is duidelijk: hij vindt digitaal vergaderen helemaal niets. "Digitaal vergaderen vind ik een belemmering van het raadswerk. Je zit tijdens vergaderingen tegen het scherm van je computer aan te kijken en ziet alleen de gezichten van de andere raadsleden. Je mist de non-verbale communicatie. Die maakt vaak veel duidelijk. Interrumperen vind ik lastig. Dat doe je via de chatfunctie. Maar op het moment dat je kunt interrumperen is degene die het woord voert vaak alweer een stuk verder met zijn of haar betoog." Digitaal vergaderen maakt overleg met de andere fracties ook een stuk moeilijker dan tijdens een fysieke vergadering, aldus Advokaat. "Je kunt een schorsing aanvragen en elkaar gaan bellen. Maar vaak is het raadslid dat je wilt bellen in gesprek met een ander raadslid. Ik mis ook het contact met leden van de andere fracties. Vaak spreek je elkaar voor of na afloop van de vergadering even." Advokaat overlegt elke maandagavond met zijn partijgenoten. "Sinds de avondklok van kracht is, zijn ook die vergaderingen digitaal. Daarvoor hielden wij die vergaderingen in de raadszaal in het gemeentehuis. Wij zijn met zijn zessen, dus het was geen enkel probleem om 1,5 meter afstand te houden." Hij heeft in zijn woning een kamer waar hij rustig digitaal kan vergaderen. "Ik zorg er altijd voor dat achter mij het logo van onze partij Ons Diemen zichtbaar is."

Ook Peter Prins, fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen, kan niet wachten totdat er weer fysiek kan worden vergaderd. "Digitaal vergaderen kan natuurlijk wel en gaat op zich goed, maar ik vind die vorm van vergaderen second best. Voor aanvang van een fysieke vergadering kun je in het gemeentehuis even overleggen met de leden van de andere fracties en na afloop spreek je elkaar ook even. Nu kun je tijdens schorsingen met andere fracties telefonisch overleggen, maar dat vind ik minder makkelijk." De fractie van de Ouderenpartij Diemen houdt elke maandag fractie-overleg. Ook die vinden tegenwoordig digitaal plaats. "Wij houden de fractievergaderingen via Teams. Wij zijn met zijn drieën, dus dat gaat prima."

Wim Advokaat vindt digitaal vergaderen helemaal niets

Rick Poelwijk (25), fractievoorzitter van D66 en het jongste raadslid: "Technisch verlopen de digitale vergaderingen soepel. Alle raadsleden gaat het inmiddels goed af. Ik mis zelf de interactie met de andere raadsleden. Tijdens een fysieke vergadering kun je eenvoudig even met elkaar overleggen en zaken afstemmen. Dat is tijdens een digitale vergadering lastiger. Digitaal vergaderen is een goed alternatief, maar geen volledige vervanging van een raadsvergadering. Wij overleggen als fractie ook digitaal. Dat is iets makkelijker. Wij zijn dan met een kleinere groep en dan is het minder erg om een beetje door elkaar heen te praten."