Het is stil op de Ouddiemerlaan.
Het is stil op de Ouddiemerlaan. Foto: Trudy Kroese

De avondklok wordt in Diemen tot dusver goed nageleefd

DIEMEN De avondklok wordt in Diemen tot dusver goed nageleefd. Het is elke avond vanaf 21.00 uur doodstil op straat. Alleen mensen die een goede reden hebben zijn op straat te vinden.

De avondklok is sinds zaterdag van kracht en duurt tot 10 februari 04.30 uur. Het is verboden om je tussen 21.00 en 04.30 uur op straat te bevinden. Er zijn uitzonderingen. Het is bijvoorbeeld voor het verlenen van hulp aan mens en dier, werk, mantelzorg en het uitlaten van de hond (aangelijnd) wel toegestaan om naar buiten te gaan.

De avondklok is een coronamaatregel die is ingevoerd om het aantal contacten te beperken met als doel om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Achterliggende gedachte is dat mensen door de avondklok minder bij elkaar op bezoek gaan. Het advies van de regering is overigens om maximaal één bezoeker per dag te ontvangen.

De avondklok is een maatregel die onderwerp is van kritiek en roept bij sommigen herinneringen op aan de avondklok die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd ingevoerd. Al beseft iedereen dat beide situaties niet te vergelijken zijn.

Het was overigens voor de invoering van de avondklok ook al stil op straat: de horeca is al maanden gesloten, theaters en bioscopen zijn dicht, verenigingen zijn met hun avondactiviteiten gestopt en weinig mensen gingen na 21.00 uur nog even naar de supermarkt.

In Diemen houdt vrijwel iedereen zich aan de avondklok. We zagen de afgelopen avonden kort voor 21.00 uur de laatste voetgangers, fietsers, bromfietsers en automobilisten snel op huis af gaan. Nadat de avondklok was aangebroken, reden er nog scooters op straat om maaltijden te bezorgen.

GVB

Het GVB hanteert voorlopig de vaste dienstregeling. We zagen na 21.00 uur trams en bussen zonder passagiers door Diemen rijden.

Het is maandagavond rond 20.15 uur. In Albert Heijn doen diverse mensen hun laatste boodschappen. "Ik vind dit een prettig moment om boodschappen te doen", vertelt een 82-jarige inwoner van het centrum van Diemen. "Het is op dit tijdstip rustig in de zaak en alle artikelen zijn op voorraad. Ik heb begrip voor de invoering van de avondklok. We moeten zo snel mogelijk van het coronavirus af. Dan kunnen we het gewone leven weer oppakken. Wij houden er thuis ook rekening mee als onze kinderen en kleinkinderen op bezoek komen. Wij houden dan afstand van elkaar."

Daniel Beijnes, eigenaar van 't Pannetje. "Klanten kunnen bij ons van woensdag tot en met zondag tussen 16.00 en 20.00 uur een maaltijd bestellen. Zij kunnen die maaltijd afhalen of laten thuisbezorgen. Als mensen een maaltijd komen afhalen zijn zij ruim voor 21.00 uur weer thuis en als wij een maaltijd bezorgen zijn wij uiterlijk om 20.30 uur klaar. Maar als de werkzaamheden een keer uitlopen en het personeel niet voor de avondklok thuis kan zijn, krijgen zij van mij een werkgeversverklaring. Omdat het werk betreft vallen wij onder de uitzonderingen. Maar dat is tot dusver nog niet gebeurd."

Burgemeester Erik Boog is tevreden over de wijze waarop de inwoners van Diemen de coronamaatregelen naleven. Dat geldt ook voor de avondklok. Hij vertelde dat hij maandagavond voordat de avondklok inging een korte wandeling door Diemen heeft gemaakt. "Vanaf ‪21.00 uur‬ verplicht binnen zijn: het voelt beklemmend, het blijft een vreemde gewaarwording en hopelijk zijn we er snel vanaf. Het is net zoals vele andere coronamaatregelen erg vervelend dat het nodig is. En al had ik ten aanzien van de avondklok een andere keuze gemaakt dan het kabinet, ik begrijp dat buitengewone maatregelen nodig zijn om mensenlevens te redden en de zorg te ontzien”, aldus de burgemeester. De burgemeester begrijpt dat er mensen zijn die problemen hebben met de avondklok. "Vanaf afgelopen weekend hebben we na de strengere lockdown er ook een avondklok bij gekregen. Dat is bij velen stevig binnengekomen. Veel inwoners van ons dorp hebben het er moeilijk mee. Bijna niemand ontmoeten en na ‪21.00 uur‬ nergens heen mogen. Ik snap heel goed dat alle maatregelen mensen verdrietig, angstig, boos of in de war maken. Als iemand al te maken had met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden."

Hij verwijst mensen die klachten hebben zoals angst, somberheid of andere klachten of mensen die iemand in hun omgeving hebben met dergelijke klachten naar www.wijzijnmind.nl/corona. "Deze website geeft steun in deze moeilijke coronatijd", aldus Boog.